Cei mai bogati cinci oameni din lume isi dubleaza banii, in timp ce cei mai saraci devin si mai saraci

externe

Cei mai bogati cinci oameni din lume si-au dublat averile, ajungand la 869 de miliarde de dolari  din 2020, in timp ce cei mai saraci 60% din populatie – aproape 5 miliarde de oameni – au pierdut bani, potrivit The Guardian.

Detaliile apar intr-un studiu realizat de Oxfam, in contextul in care cei mai bogati oameni din lume se reunesc incepand de luni la Davos, in Elvetia, pentru reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial, care reuneste lideri politici, directori de corporatii si super-bogati.

Potrivit studiului , este probabil ca decalajul urias dintre bogati si saraci sa se accentueze si sa duca la incoronarea primului om care ajunge la 1.000 de miliarde in decurs de un deceniu. In acelasi timp, studiul avertizeaza ca, daca tendintele actuale continua, saracia mondiala nu va fi eradicata decat peste 229 de ani.

Subliniind o crestere dramatica a inegalitatii de la pandemia Covid, Oxfam a afirmat ca miliardarii lumii sunt mai bogati cu 3,3 trilioane dolari  decat in 2020, iar averea lor a crescut de trei ori mai repede decat rata inflatiei.

Studiul, Inequality Inc. constata ca sapte din 10 dintre cele mai mari corporatii din lume au un miliardar ca director general sau actionar principal, in ciuda stagnarii nivelului de trai pentru milioane de muncitori din intreaga lume.

Compilat folosind date de la compania de cercetare Wealth X, studiul spune ca averea combinata a primilor cinci cei mai bogati oameni din lume – Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison si Mark Zuckerberg – a crescut cu 464 de miliarde de dolari, adica 114%. In aceeasi perioada, averea totala a celor mai saraci 4,77 miliarde de oameni – care reprezinta 60% din populatia mondiala – a scazut cu 0,2% in termeni reali.

Oamenii din intreaga lume muncesc mai mult si mai mult timp, adesea pentru salarii de saracie, in locuri de munca precare si nesigure”, se arata in studiu. „In 52 de tari, salariile medii reale a aproape 800 de milioane de lucratori au scazut. Acesti lucratori au pierdut in total 1,5 mld. dolari in ultimii doi ani, echivalentul a 25 de zile de salarii pierdute pentru fiecare lucrator.”

In oglinda cu averile super-bogatilor, studiul mai spune ca profiturile intreprinderilor au crescut puternic, in ciuda presiunii asupra gospodariilor pe fondul crizei costului vietii. Studiul constata ca 148 dintre cele mai mari corporatii din lume au adunat impreuna 1,8 mld. dolari in profituri nete totale in anul care se incheie in iunie 2023, un salt de 52% in comparatie cu profiturile nete medii din 2018-21.

Solicitand un impozit pe avere pentru a restabili echilibrul intre lucratori si patronii si proprietarii de companii super-bogati, studiul  afirma ca o astfel de taxa pe milionarii si miliardarii britanici ar putea aduce 22 de miliarde de lire sterline pentru trezoreria britanica in fiecare an, daca ar fi aplicata la o rata cuprinsa intre 1% si 2% pe averea neta de peste 10 milioane de lire sterline.

Julia Davies, un investitor si membru fondator al Patriotic Millionaires UK, un grup nepartizan de milionari britanici care militeaza pentru o taxa pe avere, a declarat ca taxele pe avere sunt „minuscule” in comparatie cu impozitarea veniturilor din munca.

„Imaginati-va doar ce ar putea aduce 22 de miliarde de lire sterline pe an investite in servicii publice si infrastructura; imbunatatirea vietii fiecaruia dintre noi care traim in Marea Britanie si oferirea pentru batranii, tinerii si persoanele vulnerabile a ingrijirii si sprijinului de care au nevoie si pe care il merita”, a spus ea.

Oxfam a declarat ca cel mai recent indice Gini – care masoara inegalitatea – a constatat ca inegalitatea globala a veniturilor este acum comparabila cu cea din Africa de Sud, tara cu cea mai mare inegalitate din lume.

Cei mai bogati 1% din lume detin 59% din toate activele financiare globale – inclusiv actiuni si obligatiuni, la care se adauga participatii in afaceri private. In Regatul Unit, cei mai bogati 1% detin 36,5% din toate activele financiare, cu o valoare de 1,8 trilioane de lire sterline.

Aleema Shivji, director executiv interimar al Oxfam, a declarat: „Aceste extreme nu pot fi acceptate ca fiind noua norma, lumea nu isi poate permite inca un deceniu de divizare. Saracia extrema in cele mai sarace tari este inca mai mare decat era inainte de pandemie, insa un numar mic de oameni super-bogati se intrec in a deveni primul  om cu o avere de peste 1.000 de miliarde al lumii in urmatorii 10 ani”.

„Aceasta prapastie din ce in ce mai mare dintre cei bogati si restul nu este intamplatoare si nici inevitabila. Guvernele din intreaga lume fac alegeri politice deliberate care permit si incurajeaza aceasta concentrare distorsionata a bogatiei, in timp ce sute de milioane de oameni traiesc in saracie. O economie mai echitabila este posibila, una care sa functioneze pentru noi toti. Este nevoie de politici concertate care sa asigure o impozitare mai echitabila si sprijin pentru toata lumea, nu doar pentru cei privilegiati.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: