Cei mai bogati din lume. Averea celor 1% din top tocmai a atins un nivel record de 44.000 de miliarde de dolari

externe

avion privat

Avutia celor 1% din top a atins un nivel record de 44.600 de miliarde de dolari la sfarsitul celui de-al patrulea trimestru, deoarece o crestere a actiunilor la sfarsitul anului le-a ridicat valoarea portofoliilor, potrivit noilor date furnizate de Federal Reserve, relateaza CNBC.

Averea neta totala a celor 1% din top, definiti de Fed ca fiind cei cu o avere de peste 11 milioane de dolari, a crescut cu 2.000 de miliarde de dolari in trimestrul al patrulea. Toate castigurile au provenit din detinerile lor de actiuni. Valoarea actiunilor corporative si a actiunilor fondurilor mutuale detinute de cei 1% din top a crescut la 19.700 de miliarde de dolari, de la 17.650 de miliarde de dolari in trimestrul precedent.

In timp ce valoarea proprietatilor lor imobiliare a crescut usor, valoarea intreprinderilor private a scazut, anuland practic toate celelalte castiguri in afara actiunilor.

Castigul trimestrial a marcat cea mai recenta adaugire la un boom al bogatiei fara precedent care a inceput in 2020, odata cu pandemia de Covid-19. Din 2020, averea celor 1% din top a crescut cu aproape 15 trilioane de dolari, sau 49%. Americanii din clasa de mijloc au cunoscut, de asemenea, un val de bogatie in crestere, cei intre 50% si 90% dintre americanii de mijloc vazandu-si averea crescand cu 50%.

Economistii spun ca piata bursiera in crestere da un impuls suplimentar cheltuielilor de consum prin ceea ce se numeste „efectul de bogatie”. Atunci cand consumatorii si investitorii vad ca actiunile pe care le detin cresc, acestia se simt mai increzatori in cheltuieli si isi asuma mai multe riscuri.

„Efectul de bogatie generat de cresterea preturilor la bursa este un puternic vant din spate pentru increderea consumatorilor, pentru cheltuieli si pentru o crestere economica mai ampla”, a declarat Mark Zandi, economist sef al Moody’s Analytics. „Bineinteles, acest lucru evidentiaza o vulnerabilitate a economiei in cazul in care piata bursiera s-ar clatina. Acesta nu este cel mai probabil scenariu, dar este un scenariu avand in vedere ca actiunile par supraevaluate”, a mai spus el.

Cu toate acestea, cel mai recent studiu evidentiaza, de asemenea, cat de puternic ramane in SUA proprietatea de actiuni in top. Potrivit raportului Fed, primii 10% dintre americani detin 87% din actiunile si fondurile mutuale detinute individual. Cei 1% din top detin jumatate din toate actiunile detinute individual.

Economistii spun ca o piata bursiera in crestere aduce beneficii supradimensionate pentru cei bogati, stimuland in principal partea superioara a pietelor de consum si de cheltuieli. Averea americanilor din clasa de mijloc si a celor cu venituri mici depinde mai mult de salarii si de valoarea locuintelor decat de actiuni.

„Acele gospodarii din treimea superioara a distributiei veniturilor si care detin cea mai mare parte a actiunilor reprezinta aproximativ doua treimi din cheltuielile de consum”, a declarat Zandi.

Liz Ann Sonders, strateg sef de investitii la Charles Schwab, a declarat ca actiunile reprezinta o parte din ce in ce mai mare din activele celor 1% din top. La sfarsitul anului 2023, actiunile reprezentau 37,8% din ponderea totala a activelor gospodariilor pentru cei 1% din top.

Cu toate acestea, deoarece cei bogati nu au nevoie sa cheltuiasca atat de mult din castigurile lor – un fenomen cunoscut sub numele de inclinatia marginala spre consum – Sonders a declarat ca bogatia bursiera adaugata pentru cei 1% ar putea sa nu aiba un impact substantial asupra economiei de consum.

Cei 1% din top detineau 30% din averea natiunii la sfarsitul celui de-al patrulea trimestru, in timp ce cei 10% din top detineau 67% din toata averea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: