„Cel mai grav in noile legi ale justitiei este ca acest cuvant lipseste in totalitate”. Kovesi le da replica lui Dragnea si Tariceanu, iata de ce sunt periculoase modificarile
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, afirma, intr-un interviu acordat Agerpres, ca prin modificarile Legilor Justitiei nu se doreste eficientizarea si reformarea sistemului, ci dependenta procurorilor de ceva, ”de ministrul Justitiei sau de politic”.
Ea critica faptul ca proiectele nu au la baza niciun fel de studiu de impact si nicio nota de fundamentare care sa arate de ce trebuie modificate anumite dispozitii sau nu.
„Haideti sa revenim cu ceea ce este mai grav, de fapt. Nu este ceea ce se regaseste in lege. Ceea ce este cel mai grav din punctul nostru de vedere este ceea ce nu se regaseste in aceasta lege. Potrivit legii in vigoare, in acest moment, procurorii se bucura de stabilitate si independenta.
Proiectul noii legi elimina cuvantul independenta. In aparenta, daca citesti acel articol 3 pare ca este un text care nu ridica probleme. Dar ce se ascunde in spatele acestui text? Lipseste cuvantul independenta. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca procurorii, din momentul in care aceasta lege va intra in vigoare, nu vor mai fi independenti in activitate. Vor fi subordonati ministrului Justitiei, care de regula este un om politic.
Ca atare, ce se doreste prin aceasta lege? Nu se doreste intarirea independentei, nu se doreste eficientizarea si reformarea sistemului de justitie, ci se doreste dependenta procurorilor de ceva, o sa vedem daca de ministrul Justitiei sau de politic, si se doreste limitarea atributiilor pe care procurorii le pot avea atunci cand sunt independenti”, a sustinut sefa DNA.
Kovesi a vorbit de lipsa independentei procurorilor, pana in 2004, cand, a sustinut ea, nu existau anchete de coruptie la nivel inalt.
„Haideti sa vedem ce inseamna un procuror care nu este independent in activitate si sa ne uitam putin la ce se intampla in anii 2000 sau pana in anul 2004, cand procurorii nu se bucurau de independenta in activitatea lor. Nu existau anchete de coruptie la nivel inalt, nu existau persoane care detineau functii importante in stat care sa fie anchetate. Au fost situatii chiar cand deciziile, in anumite dosare penale, s-au luat la sediul unor partide politice.
Daca dorim sa ne reintoarcem la acele vremuri, cand nu se intampla nimic, atunci aceste dispozitii ar trebui sa intre in vigoare. Daca vointa politica este ca procurorii sa nu faca nimic sau sa faca anchete in functie de ceva, de ce vor fi dependenti, atunci aceste dispozitii vor intra in vigoare”, a subliniat procurorul-sef.
Ea a atras atentia ca exista ”o mare ingrijorare” cu privire la aceste legi, pentru ca una dintre conditiile de baza in a obtine rezultate in lupta cu infractionalitatea, dar in special cu coruptia la nivel inalt, a fost independenta procurorilor.
„Faptul ca prin independenta care era garantata de lege procurorii au putut sa deschida anchete, sa le finalizeze, sa trimita in judecata persoane care au detinut functii importante in stat, care au fost investigate pentru fapte de coruptie la nivel inalt, ne-a aratat ca eficienta in lupta cu coruptia se poate obtine doar cu un sistem de justitie independent, in special cu procurori independenti. Ori, acest cuvant lipseste in totalitate din dispozitiile noilor legi care sunt adoptate in acest moment de Parlament dar care inca nu au intrat in vigoare”, a mai spus Kovesi.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.