life

Cel mai mare aisberg din lume s-a pus in miscare. Este de trei ori mai mare decat New York

Cel mai mare aisberg din lume, A23a, s-a pus in miscare dupa o pauza de peste trei decenii si se indreapta spre Oceanul Antarctic, au anuntat vineri oamenii de stiinta, relateaza Reuters.

Cu o suprafata de aproape 4.000 de km2, acest aisberg antarctic, denumit A23a, are o marime de aproximativ trei ori mai mare decat cea a orasului New York.

De cand s-a desprins de platforma de gheata Filchner-Ronne din vestul Antarcticii in 1986, aisbergul A23a, care a gazduit in trecut o statie de cercetare sovietica, a fost in mare parte „captiv” dupa ce baza lui a ramas blocata pe fundul Marii Weddell.

Insa acest lucru nu mai este valabil in prezent. Imaginile obtinute recent din sateliti au dezvaluit ca muntele de gheata, ce are o greutate de aproape un trilion de tone, pluteste de acum in deriva si se deplaseaza rapid pe langa extremitatea nordica a Peninsulei Antarctice, ajutat de vanturi puternice si de curenti marini.

„Este rar sa vezi un aisberg de aceasta marime in miscare”, a declarat glaciologul Oliver Marsh de la British Antarctic Survey, potrivit caruia oamenii de stiinta ii vor urmari indeaproape traiectoria.

Pe masura ce isi va lua avant, colosalul munte de gheata va fi purtat cel mai probabil spre Curentul Antarctic Circumpolar. Acesta il va directiona spre Oceanul Antarctic, pe o traiectorie cunoscuta sub numele de „aleea aisbergurilor”, unde pot fi intalniti si alti munti de gheata de acest fel care plutesc in ape intunecate.

Motivul care a facut ca aisbergul A23a sa inceapa sa se deplaseze ramane deocamdata necunoscut.

„De-a lungul timpului, probabil ca s-a subtiat usor si a capatat acea mica flotabilitate suplimentara care i-a permis sa se ridice de pe fundul oceanului si sa fie impins de curentii oceanici”, a spus Oliver Marsh. A23a se numara, de asemenea, printre cele mai vechi aisberguri din lume, subliniaza Agerpres.

Este posibil ca A23a sa esueze din nou si sa ramana blocat pe fundul oceanic de langa insula Georgia de Sud. Acest lucru ar reprezenta o problema pentru animalele salbatice din Antarctica. Milioane de foci, pinguini si pasari de mare se inmultesc pe insula si se hranesc in apele din jur. Monstruosul aisberg A23a ar putea bloca accesul vietuitoarelor spre zonele de hranire si de reproducere.

In 2020, un alt aisberg gigantic, A68, a starnit ingrijorari legate de posibilitatea unei ciocniri cu tarmul insulei Georgia de Sud, zdrobind vietuitoarele de pe fundul oceanic si blocand accesul la hrana. O astfel de catastrofa a fost in cele din urma evitata dupa ce aisbergul s-a faramitat in fragmente mai mici, un posibil sfarsit si pentru A23a.

Insa „un aisberg de aceasta marime are potentialul de a supravietui pentru o perioada destul de lunga de timp in Oceanul Antarctic, chiar daca este mult mai cald, si ar putea ajunge mai departe spre nord, pana in Africa de Sud, unde ar putea perturba transportul maritim”, a declarat Oliver Marsh.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Printul mostenitor al Arabiei Saudite sustine „crearea unui stat palestinian”

Printul mostenitor si lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri…

3 ore ago

Un producator de pagere din Taiwan a ramas uimit cand a vazut ca este legat de explozia dispozitivelor din Liban

Cursa pentru gasirea producatorului pagerelor care au explodat in Liban a luat o intorsatura neasteptata…

3 ore ago

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum scade nivelul raurilor din bazinul Amazonului la minime istorice

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum a scazut nivelul apei raurilor din bazinul Amazonului…

3 ore ago

Pretul politelor RCA ar putea fi majorat

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) analizeaza posibilitatea de a prelungi plafonarea politelor de raspundere civila…

3 ore ago

Portugalia primeste ajutor din Spania si din Maroc in lupta cu flacarile

Valul de incendii din Portugalia a impins serviciile de urgenta la limita, iar intaririle atat…

3 ore ago