Cel mai mare coral din lume, descoperit in apele Insulelor Solomon. Are o circumferinta de 183 de metri
Cel mai mare coral cunoscut din lume, vizibil din spatiu, a fost descoperit in apele Insulelor Solomon. Cu o circumferinta de 183 de metri, organismul multicolor gigantic este o retea complicata de polipi de corali individuali care au crescut timp de 300-500 de ani, potrivit The Guardian.
Coralul a fost descoperit in regiunea de vest a Pacificului, cunoscuta sub numele de „triunghiul coralilor”, de oamenii de stiinta apartinand echipei National Geographic Pristine Seas in timpul unei expeditii in Insulele Solomon.
In mare parte maro, cu nuante de galben, albastru si rosu viu, coralul Pavona clavus este un refugiu pentru o multitudine de specii marine, inclusiv pesti, crabi si creveti.
„Tocmai cand credem ca nu mai este nimic de descoperit pe planeta Pamant, gasim un coral masiv format din aproape 1 miliard de polipi mici, care pulseaza de viata si de culoare. Aceasta este o descoperire stiintifica semnificativa, precum gasirea celui mai inalt copac din lume. Dar exista motive de alarma. In ciuda locatiei sale indepartate, acest coral nu este ferit de incalzirea globala si de alte amenintari umane”, a spus Enric Sala, explorator pentru National Geographic si fondatorul Pristine Seas.
Spre deosebire de un recif de corali, care este o retea de multe colonii de corali, acesta este un coral de sine statator care a crescut neintrerupt din polipi derivati din larve care s-au asezat pe fundul marii si s-au inmultit in milioane de alti polipi identici genetic de-a lungul secolelor.
Cand echipa a observat initial organismul viu, care are 34 de metri latime, 32 de metri lungime si peste 5 metri inaltime, s-a gandit ca ar putea fi o epava. Cameramanul expeditiei s-a scufundat la mai bine de 12 metri pana la coral si a descoperit ca este un Pavona clavus. In ciuda dimensiunii sale, acest coral individual nu a fost niciodata documentat, pescarii locali probabil confundandu-l cu un bolovan.
„Pentru oamenii din Insulele Solomon, aceasta descoperire este monumentala. Intareste importanta oceanului nostru, care ne sustine comunitatile, traditiile si viitorul. Astfel de descoperiri ne amintesc de datoria noastra de a proteja aceste minuni naturale, nu numai pentru valoarea lor ecologica, ci si pentru mijloacele de trai si identitatea culturala pe care le ofera”, a declarat Ronnie Posala, oficial al Ministerului Pescuitului din Insulele Solomon.