„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

life

Telescop

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely Large Telescope (ELT), relateaza Interesting Engineeric.

Conform anuntului recent, Centrul britanic de tehnologie astronomica (UK Astronomy Technology Centre – UK ATC) este pregatit sa inceapa dezvoltarea primului instrument cu care va fi echipat acest telescop de ultima generatie.

Acest telescop de marimea unui colos roman va fi amplasat la 3000 de metri deasupra nivelului marii, in desertul Atacama din Chile. Observatorul European de Sud (ESO), care opereaza si un Very Large Telescope (VLT) in acest desert, conduce constructia acestuia.

Locatia inalta ofera conditii ideale pentru efectuarea de observatii ceresti.

Primul instrument aprobat este METIS (Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph). Acesta a trecut recent de revizuirea finala a designului si este acum gata sa fie fabricat.

Consortiul METIS cuprinde zece institute de cercetare astronomica, inclusiv Scoala de Cercetare pentru Astronomie din Tarile de Jos (NOVA) si Universitatea Leiden.

„Instrumentul METIS va fi de nepretuit pentru a se asigura ca ELT poate privi cu mai multa precizie ca niciodata lumina in infrarosu mediu, in incercarea de a schimba intelegerea noastra cu privire la locul nostru in Univers”, a declarat Gillian Wright, director la STFC UK ATC, in comunicatul de presa.

Astronomii vor folosi capacitatile in infrarosu a instrumentului pentru a vedea discurile de formare a planetelor pline de gaz si praf. Particulele de praf absorb frecvent lumina vizibila. Prin urmare, imagistica in infrarosu mediu este esentiala pentru a studia aceste locatii. Informatiile obtinute ar putea influenta intelegerea noastra privind formarea si evolutia galaxiilor.

Printre celelalte obiective stiintifice stabilite, METIS va cauta exoplanete (planete care pot gazdui viata) din apropiere, va explora originile sistemului nostru solar si va studia miezul galaxiilor, unde se ascund gaurile negre supermasive.

Interesant este faptul ca acest instrument-cheie al telescopului va putea sa caute potentiale lumi locuibile. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele planete mai reci produc lumina in banda infrarosie medie.

Odata complet finalizat, acest telescop terestru va fi unic in felul sau. ELT este unul dintre cele mai ambitioase proiecte stiintifice si ingineresti din istorie, care incearca sa exploreze cele mai indepartate zone ale universului.

Acesta va explora universul folosind lungimi de unda de lumina vizibila si infrarosie. Interesant este faptul ca oglinda sa primara de 39 de metri are potentialul unic de a colecta de 100 de milioane de ori mai multa lumina decat ochiul uman.

In total, ELT va folosi puterea a cinci oglinzi pentru a examina universul in detalii fara precedent. Trei dintre ele vor avea forme curbate pentru a explora si a lua imagini clare ale cerului dintr-un unghi larg.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: