Unul dintre cei mai cautati hackeri din Europa a fost condamnat la inchisoare pentru ca a incercat sa santajeze 33.000 de persoane ale caror note confidentiale de terapie le-a furat, potrivit BBC.
Julius Kivimaki a obtinut dosarele dupa ce a patruns in bazele de date ale celei mai mari companii de psihoterapie din Finlanda, Vastaamo.
Dupa ce incercarea de a obtine bani de la companie a esuat, el a trimis un e-mail direct pacientilor, amenintand ca va dezvalui ceea ce le-au spus terapeutilor.
Cel putin o sinucidere a fost legata de acest caz, care a socat tara.
Kivimaki a fost condamnat la sase ani si trei luni de inchisoare.
In ceea ce priveste numarul victimelor, procesul sau a fost cel mai mare dosar penal din istoria Finlandei.
Tanarul de 26 de ani si-a sustinut nevinovatia, in ciuda faptului ca a fugit si a fost arestat la Paris sub o identitate falsa. In timpul procesului, el a disparut mai bine de o saptamana, dupa ce a refuzat sa mearga inapoi la inchisoare.
Judecatorii l-au gasit vinovat de toate acuzatiile, descriind santajul ca „profitarea fara mila de slabiciunea speciala a altei persoane”.
„Tinand cont de pozitia Vastaamo de companie producatoare de servicii de sanatate mintala, Kivimaki a provocat o mare suferinta si riscuri tuturor partilor interesate”, se arata in documentul de verdict.
Verdictul pune capat unei crime cibernetice care a inceput cand tanarul avea doar 13 ani.
Kivimaki, cunoscut online sub numele de Zeekill, a fost un membru important al mai multor bande cibernetice de adolescenti care au provocat haos intre 2009 si 2015. El a fost arestat in 2013, la varsta de 15 ani, si a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare. La acea vreme, expertii cibernetici se temeau ca pedeapsa nu va reusi sa-l descurajeze – si a fost rapid legat de multe alte lovituri efectuate cu bande de adolescenti inainte de a disparea ani de zile.
Numele sau a fost rapid legat de atacul cibernetic asupra Vastaamo din 2020, dupa ce expertii au descoperit caracteristici ale loviturilor sale.
El a cerut o rascumparare de 400.000 de euro de la companie. Cand aceasta a refuzat sa plateasca, el a trimis un e-mail la mii de pacienti cerand 200 de euro si amenintandu-i ca le va publica notele si detaliile personale pe darknet, ceea ce a facut oricum.
Insa Kivimaki a facut o greseala, care a condus politia la o comoara de informatii pe un server detinut de hacker.
Criminalistica digitala fara precedent si urmarirea criptomonedelor au contribuit, de asemenea, la asigurarea condamnarii.
Directorul Vastaamo, Ville Tapio, a fost si el condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare anul trecut pentru ca nu a protejat datele sensibile ale clientilor sai.
Investigatiile au constatat ca bazele de date erau vulnerabile si deschise pe internet fara protectii adecvate.
Compania, odata foarte apreciata si de succes in Finlanda, s-a prabusit dupa atac.
In ciuda condamnarii, cazul Vastaamo nu s-a incheiat, deoarece probabil ca vor incepe cauzele in instanta civila, in incercarea de a obtine despagubiri pentru unele dintre victimele atacului cibernetic.
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
O clujeanca a devenit subiectul ironiilor pe retelele de socializare dupa ce a scos la…