Cel putin 10 morti si zeci de disparuti in urma a doua naufragii in Mediterana
Cel putin 10 persoane au murit si alte zeci sunt date disparute dupa doua naufragii separate, aproape de coasta italiana, au declarat salvatorii, potrivit The Guardian.
Zece cadavre au fost gasite luni pe puntea inferioara a unei ambarcatiuni de lemn in centrul Mediteranei de catre salvatorii de pe Nadir, o nava operata de organizatia caritabila germana ResQship. Organizatia de caritate a spus ca a salvat 51 de persoane care se aflau la bordul navei care se scufunda, despre care se crede ca a plecat din Tunisia.
„Am fost alertati ca o barca in primejdie, care transporta aproximativ 60 de persoane. Nu autoritatile UE, ci micul Nadir au oferit asistenta. Din pacate, au ajuns prea tarziu pentru cei 10 oameni care au murit pe puntea inferioara. Granitele UE continua sa ucida!” a scris pe X Alarm Phone, un serviciu de linie telefonica pentru persoanele aflate in primejdie in timpul traversarii Mediteranei.
Naufragiul a avut loc la aproximativ 75 kilometri sud de insula italiana Lampedusa, a raportat Rai News din Italia.
Separat, 50 de persoane au fost date disparute luni dupa-amiaza in urma unui naufragiu in Marea Ionica, la aproximativ 180 de kilometri in largul coastei Calabriei, in sudul Italiei. Douasprezece persoane, inclusiv o femeie insarcinata, au fost salvate de o nava comerciala si duse in portul Roccella Ionica. Ei calatorisera cu o barca cu panze care parasise Turcia, potrivit presei italiene. La bord se aflau persoane de nationalitate iraniana, irakiana si siriana.
In noaptea de duminica spre luni, 173 de persoane printre care si trei copii, au ajuns cu trei barci in Lampedusa. Navele parasisera Zawia in Libia si transportau oameni din Bangladesh, Sudan, Siria si Egipt.
La inceputul acestei luni, 11 cadavre au fost recuperate de pe mare in largul coastei Libiei.
Italia este unul dintre principalele puncte de sosire pentru migrantii care incearca sa ajunga in Europa, ruta centrala a Mediteranei fiind considerata una dintre cele mai periculoase din lume. ONU a inregistrat peste 20.000 de morti si disparitii de-a lungul rutei din 2014 pana in prezent.