Cel putin 81 de persoane au fost ucise in urma unui atac jihadist comis de gruparea Boko Haram in Nigeria
Cel putin 81 de persoane au fost ucise, iar altele sunt date disparute dupa un nou atac jihadist in nord-estul Nigeriei, potrivit autoritatilor locale.
Conform politiei statului Yobe, citata de cotidianul britanic The Guardian, aproximativ 150 de presupusi membri ai gruparii Boko Haram, inarmati cu arme de foc si grenade, au atacat satul Mafa pe motociclete duminica, in jurul orei 16.00.
„Credem ca sunt represalii legate de uciderea a doi teroristi ai Boko Haram de catre grupurile de autoaparare ale satului”, a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Abdulkarim Dungus.
Jihadistii i-au acuzat de mai multe ori pe locuitorii din Mafa ca ajuta armata in operatiunile acesteia impotriva Boko Haram.
„Cel putin 81 de persoane au fost ucise”, a declarat la randul sau Bulama Jalaluddeen, purtatorul de cuvant al presedintelui guvernului local din Tarmuwa, unde se afla Mafa.
Atacatorii „au dat foc caselor, care erau in mare parte locuinte cu acoperis de paie, iar cei care se ascundeau inauntru au fost arsi de vii”, a indicat un agent administrativ al guvernului local din Tarmuwa, sub protectia anonimatului, dupa ce a vorbit cu un locuitor din Mafa care a reusit sa scape din atac.
Potrivit lui Jalaluddeen, 34 de cadavre au fost ingropate in Babbangida, sediul guvernului local al teritoriului, iar alte peste 30 sunt inca la Mafa.
„Cincisprezece corpuri fusesera deja ingropate de rudele lor cand soldatii au ajuns la Mafa pentru a evacua corpurile. Iar un numar necunoscut de victime din satele din apropiere care au fost prinse in atac au fost luate si ingropate de rudele lor inainte de sosirea soldatilor”, a adaugat el.
Politia nu a raportat deocamdata niciun bilant.
Dar estimeaza ca Boko Haram a ucis „numeroase persoane si a ars multe magazine si case” in timpul acestui atac, potrivit purtatorului sau de cuvant din statul Yobe.
Satele din statul Yobe, formate in principal din fermieri si pastori, sunt adesea jefuite sau extorcate de jihadistii din Boko Haram si din factiunea sa rivala, Stat Islamic in Africa de Vest (Iswap).
In ultimii ani, jihadistii si-au intensificat atacurile in nordul tarii impotriva fermierilor, taietorilor de lemne, ciobanilor si chiar pescarilor, pe care ii acuza ca informeaza armata si militiile locale care se lupta cu ei.