Cele 12 tari care au refuzat sa semneze comunicatul final al Summitului pentru pace din Elvetia. Principalele solicitari ale celor 80 de state semnatare

externe

Volodimir Zelenski

Douasprezece dintre cele 92 de tari participante la Summitul elvetian de doua zile pentru pace in Ucraina, desfasurat in acest weekend, au ales sa nu semneze comunicatul final, relateaza duminica Sky News, citat de Novaya Gazeta.

Atat Rusia, cat si China au fost absente de la summit, care a fost convocat pentru a facilita elaborarea de catre comunitatea internationala a unui plan de pace pentru Ucraina. Mai multe tari cu legaturi stranse cu Rusia, inclusiv colegii ei din BRICS, Brazilia, India si Africa de Sud, s-au numarat printre tarile care au refuzat sa semneze comunicatul final. Alte natiuni mai putin clar aliniate care au ales sa se abtina au fost Indonezia, Mexic, Arabia Saudita si Thailanda.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat summitul pentru ca a permis „un schimb de opinii fructuos, cuprinzator si constructiv cu privire la diversele cai spre un cadru pentru o pace cuprinzatoare, justa si durabila”, adaugand ca partile au convenit asupra unor abordari comune cu privire la trei aspecte principale.

In primul rand, controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, ocupata de Rusia, ar trebui sa revina in totalitate Ucrainei si ca orice amenintare sau utilizare a armelor nucleare este inacceptabila.

In al doilea rand, securitatea alimentara nu trebuie sa fie folosita ca arma, iar accesul Ucrainei la porturile sale din Marea Neagra trebuie restabilit pentru a permite Ucrainei sa isi exporte liber produsele agricole in restul lumii.

In cele din urma, toti prizonierii de razboi de ambele parti trebuie sa fie eliberati, iar toti copiii ucraineni transportati in Rusia, precum si alti civili retinuti ilegal, trebuie sa se intoarca in Ucraina.

In cadrul unei conferinte de presa la finalul summitului, Zelenski a declarat ca Ucraina este pregatita sa inceapa negocierile cu Rusia „maine”, daca Moscova va respecta integritatea teritoriala a Ucrainei.

Zelenski a continuat spunand ca prezenta Rusiei la un al doilea summit de pace, care ar putea avea loc in urmatoarele luni, ar arata ca Moscova doreste pacea si ca a decis sa puna capat razboiului. „Nu este important pentru noi daca Rusia doreste acest lucru sau daca comunitatea mondiala ii forteaza mana. Rezultatul este important pentru noi – sfarsitul acestui razboi”, a declarat Zelenski.

Delegatii din 92 de state au participat la summit, 57 de tari fiind reprezentate de lideri nationali, printre care Germania, Marea Britanie, Franta, Olanda si Polonia. SUA au fost reprezentate de vicepresedintele Kamala Harris.

In ajunul summitului, Vladimir Putin si-a propus propriul plan de pace, care include retragerea tuturor trupelor ucrainene din toate regiunile ucrainene Donetk, Luhansk, Zaporojie si Herson, in ciuda faptului ca Rusia nu detine controlul deplin asupra niciunuia dintre aceste teritorii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: