Cele mai mari companii petroliere din lume au obtinut profituri uriase, de 281 de miliarde de dolari, de la invazia din Ucraina

externe

bp, londra

Cele mai mari cinci companii petroliere listate la bursa din lume au obtinut profituri de peste 250 de miliarde de dolari de cand invazia Rusiei in Ucraina a dus la cresteri dramatice ale preturilor la energie, relateaza The Guardian.

„Gigantii” – BP, Shell, Chevron, ExxonMobil si TotalEnergies – au obtinut profituri de 281 de miliarde de dolari de la inceputul razboiului, in februarie 2022, potrivit Global Witness.

Shell, care a obtinut profituri de 58,9 miliarde de dolari din al doilea trimestru al anului 2022, este in curs de a reduce pana la 330 de posturi din unitatea sa de solutii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, in cadrul unei reorientari spre proiectele petroliere cu profituri ridicate in acest an.

BP, care anul trecut a anuntat, de asemenea, reducerea obiectivelor sale climatice, a obtinut profituri de 35 de miliarde de dolari de la inceputul conflictului.

Marile companii europene si americane – Chevron, ExxonMobil si TotalEnergies – au obtinut profituri combinate de peste 187 de miliarde de dolari.

„Invazia Rusiei in Ucraina a fost devastatoare pentru milioane de oameni, de la ucrainenii obisnuiti care traiesc in plin razboi, pana la gospodariile din Europa care se chinuie sa-si incalzeasca locuintele”, a declarat Patrick Galey, investigator principal in domeniul combustibililor fosili al Global Witness.

Profiturile companiilor internationale de transport maritim si ale furnizorilor de produse alimentare au explodat, de asemenea, in ultimii doi ani, ceea ce i-a determinat pe unii economisti sa ceara un control tintit al preturilor in timpul situatiilor de urgenta.

Se preconizeaza ca cei cinci giganti vor rasplati investitorii cu plati record de peste 100 de miliarde de dolari in 2023, atunci cand vor fi publicate cifrele pentru intregul exercitiu financiar, in pofida indignarii publice si a criticilor tot mai mari la adresa masinariei de profit din domeniul combustibililor fosili.

Anul trecut a fost cel mai calduros an inregistrat vreodata, ceea ce a dus la valuri de caldura, inundatii si incendii, care au afectat vieti si mijloace de trai in intreaga lume.

Isabella Weber, economist la Universitatea din Massachusetts, Amherst, a urmarit profiturile in crestere ale corporatiilor din sectorul alimentar, al transportului maritim, al petrolului si al gazelor.

„Criza energetica a fost cel mai rau moment pentru majoritatea europenilor, dar cel mai bun moment pentru companiile energetice. Atunci cand situatiile de urgenta inseamna profituri record in sectoare esentiale, interesele publice si cele ale companiilor nu mai sunt aliniate”, a spus ea.

„Acest lucru ridica intrebarea daca putem incredinta sectoarele semnificative din punct de vedere sistemic acestor corporatii private care au invatat ca … in cel mai grav soc … pe care l-a suferit Europa in istoria recenta, au obtinut cele mai mari profituri din intreaga lor istorie”, a continuat Weber.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: