Cele patru cercuri de interese din jurul Romaniei. „Evenimentele din Israel se petrec in al patrulea cerc” – comandorul Sandu-Valentin Mateiu
Comandorul Sandu-Valentin Mateiu, care a lucrat 20 de ani ca analist pentru Armata, pe zona de intelligence, a detaliat intr-un interviu pentru aktual24.ro care sunt cele patru cercuri de interese din jurul Romaniei.
„In primul rand, trebuie spus ca evenimentele din Israel se petrec in cam al patrulea cerc in jurul Romaniei. Gandesti in cercuri…
Ideea e urmatoarea. Orice conducere politica, chiar institutiile statului si de la ONG-uri pana la universitati, noi o vedem in anumite cercuri concentrice. Se spune ca o raceala te afecteaza mai mult decat 10.000 de oameni morti intr-o insula din Pacific. Si atunci, in acest centrism obligatoriu, ai primul cerc: amenintarile imediate si prietenii imediati, vecinii, dupa aceea cercul mai indepartat… Nu intru in amanunte, avem cam 3-4 cercuri…
Primul cerc de interese al nostru, de exemplu, este vecinatatea imediata. Slava Domnului ca avem vecini, in clipa de fata, in Uniunea Europeana si in NATO, plus inca doi care vor sa vina spre Uniunea Europeana. Dar suntem, vrem-nu vrem, vecini la Zona Economica Exclusiv (in Marea Neagra – n. red.) cu Rusia!”, a explicat comandorul.
„Deci, primul include amenintarea rusa, pentru ca Romania fiind in NATO are ca adversar Rusia. Nu am facut Rusia adversar fiindca am intrat in NATO. Atunci a devenit doar oficial…”, a subliniat Mateiu.
Al doilea cerc ar fi „cel care prinde amenintari mai mici, instabilitate in Balcanii de Vest”.
Al treilea cerc este MENA, Nordul Africii. Comandorul a explicat ce teraba are Romania cu aceasta zona.
„Noi, intrand in Uniunea Europeana si in NATO, am preluat si problemele, nu numai avantajele din Uniunea Europeana. Si, automat, acum discutam in Uniunea Europeana fenomene precum migratia. Cine se gandea ca vom avea un detasament romanesc in Mali? Al treilea cerc ar mai fi legat si de vecinul si prietenul nostru, politic vorbind, o placa turnanta, Turcia. Se vorbea la un moment dat si de regiunea extinsa a Marii Negre. Caucazul este si nu este apropiat de noi, pentru ca problemele din Caucaz nu ajung la noi. Iar proiectarea puterii politice si a fortei occidentale in Caucaz este de abia la inceput”, a detaliat Mateiu.
„Al patrulea cerc este Orientul Mijlociu, de care suntem legati. Trebuie sa vedem orice eveniment prin impactul pe care il are asupra noastra. Romania a avut legaturi stranse in primul cu Israel, suntem un stat prieten Israelului. Si influenta este reciproca. Avem atatea investitii aici. La fel, avem cetatenii romani in Israel. Si, la fel, arabii in ansamblul lor, palestinienii in particular”, a punctat comandarul.
Citeste interviul integral AICI.