Deputatul PSD Catalin Marian Radulescu a fost condamnat definitiv luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an si sase luni inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia.
El ocupa locul cinci pe lista de candidati PSD la Camera Deputatilor in Arges, loc considerat eligibil. El a avut doua mandate de deputat, primul intre 1990 si 1992, iar al doilea din 2012 pana in prezent. Radulescu s-a remarcat in Parlament dept unul dintre cei mai vocali critici la adresa Justitiei, fiind co-autor al mai multor initiative legislative de modificare a codurilor penale.
Instanta a dispus in cazul lui Radulescu un termen de incercare de patru ani, timp in care deputatul trebuie sa se supuna mai multor masuri de supraveghere: sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Arges; sa anunte orice schimbare de domiciliu; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca.
Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a respins apelul declarat de DNA si de Catalin Radulescu, fiind mentinuta decizia data de instanta de fond in martie.
Catalin Marian Radulescu a fost trimis in judecata in aprilie 2014, fiind acuzat de DNA ca, in perioada ianuarie 2013 — februarie 2014, concomitent cu ocuparea functiei de deputat, s-a ocupat si de administrarea efectiva a SC Concordia Con. Strade SRL, controland activitatea acesteia prin exercitarea activa a parghiilor de director general.
In acest sens, potrivit procurorilor, Catalin Radulescu a ignorat dispozitiile legale, conform carora calitatea de deputat si senator este incompatibila cu „functia de presedinte (…) director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice”.
Procurorii mai sustin ca el a actionat in mod permanent si repetat ca administrator si director general al SC Concordia Con. Strade SRL, subrogandu-se in drepturile si obligatiile administratorului de drept al societatii, manifestandu-se, totodata, si ca director general al societatii.
Astfel, acesta ar fi efectuat nemijlocit mai multe tipuri de operatiuni, care intrau in sfera de competenta a administratorului de drept/directorului general: a reprezentat societatea in relatiile cu tertii, negociind in mod direct contracte de executie, contracte de prestari servicii, contracte de executie lucrari in subantrepriza, acorduri de asociere, contracte de cesiune creanta pe obiectul principal de activitate al societatii, respectiv lucrari de constructii in cazul drumurilor si autostrazilor; a supravegheat si controlat in mod direct si nemijlocit activitatile legate de procedurile de participare a societatii la licitatiile publice; a depus diligente de identificare a unor potentiali clienti sau oportunitati de afaceri pentru societatea Concordia Con. Strade SRL; a depus diligente de recuperare a unor creante ale societatii; a efectuat interviuri pentru angajarea personalului; a semnat inscrisuri in numele societatii (facturi, contracte, devize).
DNA mai sustine ca, in exercitarea celor doua functii (de administrare si control ca director general), Catalin Radulescu a negociat si obtinut adjudecarea lucrarii de asfaltare a unui obiectiv din Pitesti, semnand in acest sens, din partea Concordia Con. Strade SRL, desi nu ar fi avut dreptul, un contract de executie, ce avea ca obiect executarea si finalizarea unor lucrari de asfaltare, pretul contractului fiind de 630.000 lei (63 lei/mp fara TVA).
Demersurile de negociere a acestui contract au avut loc in luna iulie 2013 intre Catalin Radulescu si un martor, atat la sediul Concordia Con. Strade SRL din Pitesti, cat si la punctul de lucru al obiectivului.
DNA mai arata ca martorul a precizat ca negocierea contractului de executie cu Radulescu s-ar fi facut sub presiunea amenintarilor deputatului, fiind nevoit sa accepte efectuarea lucrarilor de catre firma Concordia Con. Strade SRL, deoarece nu ar fi dorit sa creeze probleme firmei pe care o reprezenta, date fiind relatiile cu care s-ar fi laudat si cu care ar fi amenintat parlamentarul.
Amenintarile s-ar fi referit la viitoare controale de la Garda de Mediu, de la Garda Financiara, la diferite blocaje ale unor documente, in cadrul primariei, cu scopul de a bloca total activitatea firmei pe care o reprezenta martorul.
„In cadrul negocierilor respectivului contract, in luna iulie 2013, deputatul Radulescu Catalin Marian i-ar fi promis 10.000 de lei martorului, manager de proiect, pentru ca acesta sa nu ridice obiectii privind executia lucrarilor de asfaltare. Promisiunea respinsa ar fi fost reluata ulterior, la momentul semnarii procesului verbal de receptie, respectiv la 27 august 2013. La acel moment, martorul, insarcinat cu avizarea calitatii lucrarii, ar fi ridicat obiectiuni cu privire la calitatea executiei si, pe cale de consecinta, ar fi conditionat semnarea procesului verbal de receptie de reducerea devizului. In aceasta imprejurare, inculpatul Radulescu Catalin Marian ar fi reluat promisiunea initiala privind oferirea sumei de 10.000 lei, pentru ca martorul sa semneze procesul verbal de receptie fara obiectiuni (si fara reducerea devizului). Functionarul ar fi refuzat din nou, motiv pentru care procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor a fost semnat cu reducerea devizului”, mai sustin procurorii.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…