Celebrul regizor sarb Emir Kusturica i-a cerut personal lui Putin bani sa faca trei filme bazate pe literatura rusa, nu inainte de a-i critica vehement pe ucraineni – VIDEO
Regizorul sarb Emir Kusturica s-a intalnit ieri la Kremlin cu presedintele rus Vladimir Putin si i-a spus ca vrea sa faca trei filme bazate pe operele unor clasici rusi. Potrivit site-ului oficial al presedintiei ruse, cineastul si-a exprimat speranta ca liderul de la Kremlin il va ajuta sa isi realizeze planurile.
„Am o idee de a face un triptic rusesc, trei filme. Primul se va numi Inginerul calatoriilor usoare, versiunea mea de Dostoievski. Apoi Gogol, despre cearta dintre Ivan Ivanovici si Ivan Nikiforovici. Cel de-al treilea este „Cazacii”, de Leo Tolstoi. Daca ma sustineti”, a spus Kusturica.
El a confirmat, de asemenea, ca lucreaza la un film despre un erborist care a depus juramantul de calugar, bazat pe romanul Lavra de Evgheni Vodolazkin, a carui actiune se petrece in Rusia medievala.
Kusturica a spus ca, daca va reusi sa faca toate aceste filme cu ajutorul lui Putin, isi va incheia cariera. Inainte de aceasta, regizorul i-a multumit dictatorului rus pentru „dreptatea istorica personala”, pe care „slavii au avut-o intotdeauna”.
„Ceea ce se intampla acum in Ucraina este o lupta pentru noi. Noi, care am vazut ce s-a intamplat cu acesti banderiti in Croatia, cand au expulzat 230.000 de sarbi… Cred ca aceasta analogie este foarte importanta pentru toata lumea”, a declarat Kusturica.
Ulterior, Putin a declarat ca evaluarea regizorului despre Ucraina coincide cu viziunea sa asupra situatiei si a precizat ca il va ajuta pe Kusturica.
„Este prea devreme pentru a vorbi despre sfarsitul carierei dumneavoastra… Ati facut atat de multe pana in prezent si cred ca nu veti face mai putin pe viitor”, a asigurat presedintele.
Anterior, regizorul sarb a sustinut public invazia Rusiei in Ucraina. In opinia sa, aceasta a fost o masura necesara ca raspuns la „agresiunea Occidentului”, care urmareste sa „stearga rusii de pe harta”.
„Acesta este un razboi al populatiei rusofone din Donbas, Luhansk si Crimeea, care nu a vrut sa ramana alaturi de Ucraina, care le este ostila. Iar in luna februarie a acestui an, Rusia a vrut practic sa puna capat tragediei pe care Kievul o continua de opt ani, sau mai bine zis din 2014. Si nu a fost o decizie ucraineana, ci una americana. Kievul nu a facut decat sa se supuna, aducandu-si cea mai mare parte a fortelor armate in Donbas”, a declarat in urma cu doi ani Kusturica.