Cercel, omul lui Firea, vrea sa-i separe pe cei de peste 65 de ani de familii. Reactii vehemente
Adrian Streinu Cercel a prezentat Guvernului un plan de ralaxare a restrictiilor in care a propus izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum inainte si chiar despartirea obligatorie a batranilor de familiile lor, anunta Digi24. Grupul de Comunicare Strategica a trebuit sa intervina cu precizari.
Streinu Cercel si-a reunit propunerile in cadrul unui asa-zis proiect de relaxare a masurilor de combatere a raspandirii epidemiei.
Primul care a respins acest plan a fost ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
„Sa ne gandim daca odata cu atingerea varfului, perioada de descrestere va duce la o perioada de relaxare. Dar relaxarea va fi in acelasi timp cu anumite restrictii, in care vor fi doua sau trei ore in care putem merge cu masca si manusi. (Relaxarea – n.red.) nu la fel pentru toate categoriile de varsta, precum nu la fel pentru toate localitatile sau focarele. Vedem evolutia fiecarui focar in parte. Vor avea un orar in care persoanele varstnice vor putea sa iasa, sa se relaxeze, dar n-as spune eu o restrictie, ci mai degraba o precautie cu persoanele in varsta.
Am vazut multe site-uri astazi, dand oarecum, chiar spunand, ca ar fi fost varianta mea in care persoane peste 65 de ani, ca au fost afectate de COVID sau nu, vor fi duse in spatii. Nu”, a spus ministrul Sanatatii la Digi24.
Ulterior, si Grupul de Comunicare Strategica a respins categoric planul lui Streinu Cercel.
Comunicatul GCS:
Avand in vedere vehicularea in spatiul public a unor propuneri referitoare la eventuale masuri de relaxare a restrictiilor instituite pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategica este abilitat sa faca urmatoarele precizari:
1. Masurile instituite pana in acest moment de autoritati isi dovedesc eficienta in combaterea raspandirii noului coronavirus (COVID-19) si se impune respectarea stricta a acestora si in perioada imediat urmatoare.
2. Eventualele masuri de relaxare a restrictiilor nu sunt avute in vedere pentru perioada imediat urmatoare din ratiuni de securitate sanitara.
3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduala a restrictiilor trebuie sa tina cont de evolutia epidemiologica in fapt, precum si de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.
4. Autoritatile fac permanent estimari asupra evolutiei raspandirii virusului, care se bazeaza in primul rand pe comportamentul social si pe rata de conformare a cetatenilor fata de masurile deja adoptate.
5. In acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind masurile de relaxare a restrictiilor privesc initiative individuale, care nu au facut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toti factorii implicati in gestionarea situatiei raspandirii noului coronavirus (COVID-19), tinand cont de toate riscurile si de identificarea masurilor care pot fi implementate pentru a garanta sanatatea cetatenilor.
6. In analiza referitoare la eventualele masuri de relaxare a restrictiilor se va tine cont de recomandarile Comisiei Europene, precum si de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene.
7. In privinta deciziilor referitoare la relaxarea masurilor de restrictie, se va tine cont de nevoia aplicarii acestora tuturor categoriilor de cetateni. Astfel, va fi avuta in vedere implementarea acelor solutii prin care sa beneficieze de aceste masuri toate categoriile de persoane, in conditii de siguranta sanitara, fara a impune restrictii suplimentare anumitor categorii de persoane.