Cercetator: „Niciun investitor sanatos la cap” nu ar putea fi pacalit de sarada lui Putin despre economia Rusiei
Economia Rusiei slabeste pe fondul invaziei sale in Ucraina – indiferent cat de mult incearca Vladimir Putin sa convinga publicul de contrariul, potrivit cercetatoarei Alexandra Prokopenko, scrie Business Insider.
Prokopenko, cercetator la Carnegie Russia Eurasia Center si fost consilier la Banca Centrala a Rusiei, a analizat „spectacolul lui Putin” la Forumul Economic International anual de la Sankt Petersburg, unde presedintele rus a laudat puterea economiei rusesti.
PIB-ul ar putea creste cu pana la 2% in acest an, a estimat Putin, adaugand ca cheltuielile militare ale natiunii au dus doar la un „mic” deficit bugetar pana acum. De asemenea, el a laudat forta pietei muncii din Rusia, care a inregistrat o scadere a ratei somajului la 3,3% in aprilie – cea mai mica rata inregistrata vreodata de natiune.
Dar, intr-un editorial publicat luni pentru Carnegie Endowment for International Peace, Prokopenko a sustinut ca acest lucru indica semne de supraincalzire a economiei.
„Cererea este in crestere, dar oferta interna de bunuri si servicii nu tine pasul cu ea, astfel ca preturile cresc, in loc sa creasca productia”, a spus ea, adaugand ca banca centrala se pregateste sa majoreze ratele dobanzilor pentru a tine in frau inflatia.
Statisticile oficiale ale Kremlinului ofera o viziune inselatoare asupra economiei Rusiei, a spus ea. Desi guvernul rus si-a echilibrat bugetul si nu a inregistrat niciun deficit in luna mai, a acumulat deja un deficit bugetar de 3,4 trilioane de ruble in acest an, ceea ce inseamna aproximativ 40 de miliarde de dolari.
Iar rata scazuta a somajului din Rusia se datoreaza probabil exodului masiv de muncitori care parasesc tara pe masura ce razboiul din Ucraina se prelungeste, disponibilitatea muncitorilor scazand la un minim record in aprilie.
„Niciun investitor sanatos la cap nu ar putea sa nu vada dincolo de sarada despre un climat economic favorabil, luptele devastatoare din Ucraina, apelurile la lovituri nucleare si luptele interne intre mercenarii rusi si Ministerul Apararii”, a declarat Prokopenko.
„Dupa un sfert de secol, SPIEF s-a transformat dintr-un prestigios forum de investitii intr-o platforma pentru un autocrat imbatranit care a reusit cumva sa se convinga pe sine ca totul decurge conform planului.”
Alti experti au fost, de asemenea, critici cu privire la modul in care Rusia isi prezinta economia, doi cercetatori de la Yale acuzand Kremlinul ca isi selecteaza cu atentie statisticile economice.
Cifrele care ar putea arata o imagine mai ingrijoratoare, cum ar fi importurile si exporturile, nu au fost publicate de guvern, au spus ei, sustinand ca economia Rusiei este de fapt „in implozie”, in timp ce isi intensifica cheltuielile militare si isi vede veniturile din petrol si gaze prabusite din cauza sanctiunilor occidentale.