Cercetatorii au avut o surpriza placuta cand au deschis recipientul cu mostra de sol de pe asteroidul Bennu. Au gasit mai multe tipuri de materiale decat se asteptau
Oamenii de stiinta au aruncat o prima privire asupra unui esantion colectat de pe asteroidul Bennu, aflat in apropierea Pamantului, si au descoperit mai mult decat se asteptau, relateaza CNN.
Atunci cand au deschis recipientul care continea esantionul, la 26 septembrie, cercetatorii au descoperit un material intunecat, cu granulatie fina, in interiorul capacului recipientului si la baza mecanismului folosit pentru a colecta rocile si solul extraterestru. Aceste resturi neasteptate ar putea dezvalui informatii cheie despre asteroid inainte ca esantionul principal sa fie analizat.
Aterizarea istorica a esantionului in desertul Utah, la 24 septembrie, a marcat punctul culminant al misiunii OSIRIS-Rex a NASA, care a calatorit pana la Bennu la aproximativ 320 de milioane de kilometri de Pamant, a aterizat pe asteroid si apoi a zburat inapoi pe Pamant pentru livrarea esantionului.
Echipa misiunii a dus cutia a doua zi dupa sosire la Centrul Spatial Johnson al NASA din Houston, care dispune de o camera special construita pentru analiza atenta a esantionului cosmic.
Asteroizii sunt ramasite de la formarea sistemului solar, oferind informatii despre cum au fost acele zile haotice, timpurii, cand planetele s-au format.
Dar asteroizii din apropierea Pamantului reprezinta, de asemenea, o amenintare pentru planeta noastra, astfel incat intelegerea compozitiei si a orbitelor lor este esentiala pentru a descoperi cele mai bune modalitati de a devia rocile spatiale care se afla pe curs de coliziune cu Pamantul.
OSIRIS-REx si-a folosit pentru scurt timp capul TAGSAM, sau Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism, pentru a colecta de pe suprafata lui Bennu o mostra in octombrie 2020.
Acest lucru i-a facut pe oamenii de stiinta sa creada ca ar putea face o analiza rapida a oricarui material pe care il vor descoperi la deschiderea cutiei – si este destul de mult – inainte de a ajunge la proba principala, aflata in interiorul capului mecanismului.
Proba de asteroid propriu-zisa va fi dezvaluita abia pe 11 octombrie, intr-o transmisiune in direct a NASA. Capul TAGSAM va fi mutat intr-o noua cutie pentru a fi dezasamblat cu atentie, dezvaluind esantionul din interior.
„Dispunem de toate tehnicile microanalitice pentru cercetarea acestui material, pentru a-l descompune aproape pana la scara atomica”, a declarat Lindsay Keller, membru al echipei de analiza a probelor OSIRIS-REx, intr-un comunicat.
Oamenii de stiinta cred ca asteroizii precum Bennu ar fi putut livra elemente necesare, cum ar fi apa, pe Pamant la inceputul formarii planetei noastre – iar studierea esantionului ar putea raspunde la intrebari persistente despre originile sistemului nostru solar.