Cercetatorii au descoperit o planeta „oglinda” cu nori metalici pe care ploua cu titan: „Este o planeta care nu ar trebui sa existe”

life

Cercetatorii au descoperit o exoplaneta extrem de fierbinte, cu nori metalici pe care ploua cu titan. Ciudata lume, cunoscuta mai degraba sub numele de LTT9779b, este cea mai stralucitoare planeta descoperita in afara sistemului solar, informeaza Deutsche Welle.

Oamenii de stiinta au anuntat luni descoperirea unei lumi arzatoare, cu temperaturi de pana la 2.000 de grade Celsius, unde silicatii si metalele asemanatoare sticlei fierb in nori.

Anuntul a fost publicat de Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Cea mai stralucitoare planeta descoperita pana in prezent in afara sistemului nostru solar, LTT9779b a fost descrisa de cercetatori ca fiind „o planeta care nu ar trebui sa existe”.

Planeta – de marimea lui Neptun – se afla aproape de steaua sa, orbitand-o la fiecare 19 ore. Partea planetei orientata spre stea este cea care are o temperatura de aproximativ 2.000 de grade Celsius.

LTT9779b – aflata la aproximativ 260 de ani-lumina de Pamant- a fost descoperita initial de NASA in 2020, dar cele mai recente descoperiri au fost facute in cadrul unui studiu de monitorizare realizat de telescopul spatial Cheops al Agentiei Spatiale Europene, care detecteaza exoplanete. Cercetatorii au descoperit ca planeta a fost o enigma inca de la inceput din cauza reflexiei sale ridicate, numita si albedo in terminologia stiintifica.

Majoritatea planetelor si satelitilor au un albedo scazut, deoarece absorb, mai degraba decat reflecta, lumina. Printre exceptii se numara lumile de gheata, precum satelitul lui Jupiter, Europa, sau cele noroase, precum Venus.

Desi reflecta „ca o oglinda”, cercetatorii au spus ca LTT9779b pare prea fierbinte pentru nori, chiar daca acestia ar fi fost facuti din metal sau sticla. Cu toate acestea, s-a dovedit ca atmosfera lui LTT9779b este atat de saturata cu vapori de metale si silicati incat se formeaza picaturi – inclusiv picaturi de ploaie compuse din titan.

O alta curiozitate a fost aceea ca planetele de marimea lui LTT9779b care au atmosfera nu ar trebui sa existe atat de aproape de soarele lor – in mod normal, stratul exterior ar arde pur si simplu.

„Este o planeta care nu ar trebui sa existe”, a spus Parmentier. „Ne asteptam ca planetele ca aceasta sa aiba atmosfera spulberata de steaua lor, lasand in urma roca goala”.

Raspunsul a fost explicat partial prin reflectivitatea ridicata, permitand ca LTT9779b sa existe in ceea ce oamenii de stiinta numesc un „desert fierbinte de Neptun”.

„Norii reflecta lumina si impiedica planeta sa se incalzeasca prea tare si sa se evapore”, a declarat coautorul lucrarii, Sergio Hoyer. „Intre timp, faptul ca este foarte metalica face ca planeta si atmosfera sa sa fie grele si mai greu de spulberat”.

Pentru a determina proprietatile planetei, oamenii de stiinta au analizat diferentele de lumina atunci cand planeta era „vizibila” din punct de vedere tehnic si cand era eclipsata de propria stea. Doar cu precizia telescopului Cheops – axat pe descoperirea de noi sisteme de exoplanete – a fost posibila masurarea datelor de care echipa avea nevoie de aceasta data.

Cercetatorii spera sa continue cu alte date de la telescoapele spatiale Hubble si James Webb, care, spun ei, vor oferi o imagine mai completa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: