Categories: life

Cercetatorii danezi au creat algoritmul care prezice aspecte ale viitorului

Cercetatorii din Danemarca spun ca au folosit algoritmi remarcabili de invatare automata pentru a prezice cu exactitate anumite aspecte ale vietii umane, inclusiv cat de devreme este probabil sa moara cineva, potrivit CNN.

Studiul lor, publicat saptamana aceasta in revista Nature Computational Science, detaliaza modul in care un model de algoritm de invatare automata numit life2vec a prezis rezultatul vietii unei persoane si actiunile acesteia atunci cand i-au fost prezentate date foarte specifice despre ea.

Cu aceste date, „putem face orice fel de predictie”, a spus Sune Lehmann, autorul principal al studiului si profesor la Universitatea Tehnica din Danemarca. Cu toate acestea, cercetatorii observa ca este un „prototip de cercetare” si in starea sa actuala nu poate indeplini nicio „sarcini din lumea reala”.

Lehmann si coautorii sai au folosit datele a sase milioane de persoane. Acestea au inclus informatii din 2008 pana in 2016 referitoare la aspecte majore ale vietii, cum ar fi educatia, sanatatea, veniturile si ocupatia.

Cercetatorii au adaptat tehnicile de procesare a limbajului si au generat un vocabular pentru evenimentele vietii, astfel incat life2vec sa poata interpreta propozitii pe baza datelor, precum „In septembrie 2012, Francisco a primit douazeci de mii de coroane daneze ca paznic la un castel din Elsinore” sau „In timpul anului trei Hermione a urmat cinci clase optionale.”

Algoritmul a invatat apoi din acele date, spune Lehmann, si a reusit sa faca predictii despre anumite aspecte ale vietii oamenilor, inclusiv despre cum ar putea gandi, simti si se comporta si chiar daca persoana ar putea muri in urmatorii cativa ani.

Pentru a prezice cat de devreme ar putea muri cineva, echipa a folosit date de la 1 ianuarie 2008 pana la 31 decembrie 2015 pe un grup de peste 2,3 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 65 de ani. Acest grup a fost selectat deoarece mortalitatea in acel interval de varsta este mai dificil de prezis, a spus Lehmann.

Life2vec a folosit datele pentru a deduce probabilitatea ca o persoana sa supravietuiasca in cei patru ani de dupa 2016.

„Pentru a testa cat de bun este [life2vec], alegem un grup de 100.000 de indivizi in care jumatate supravietuiesc si jumatate mor”, a spus Lehmann. Cercetatorii stiau care persoane au murit dupa 2016, dar algoritmul nu. Apoi, l-au pus la incercare. Au pus algoritmul sa faca predictii individuale daca cineva a trait sau nu dupa 2016. Rezultatele au fost impresionante: algoritmul a fost corect in 78% din timp.

Life2vec a depasit, de asemenea, alte modele si linii de baza de ultima generatie cu cel putin 11%, prezicand cu mai multa precizie rezultatele mortalitatii, se arata in raport.

Barbatii aveau mai multe sanse sa moara dupa 2016. De asemenea a fi muncitor calificat, cum ar fi inginer, sau diagnostice de probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia sau anxietatea, au dus, de asemenea, la deces timpuriu, au descoperit cercetatorii. Pe de alta parte, o pozitie manageriala un venit mare a impins adesea oamenii catre coloana „supravietuitoare”.

Cercetatorii au analizat doar datele pe o perioada de opt ani si pot exista distorsiuni sociodemografice in esantionare, chiar daca fiecare persoana din Danemarca apare in registrul national.

„Daca cineva nu are un salariu – sau alege sa nu faca parte din sistemele de sanatate – nu avem acces la datele sale”, au spus ei.

Studiul a fost realizat intr-o tara bogata, care are o infrastructura puternica si un sistem de ingrijire a sanatatii, mai noteaza autorii. Nu este clar daca descoperirile life2vec pot fi aplicate in alte tari precum Statele Unite, avand in vedere diferentele economice si societale.

Lehmann spune ca stie ca algoritmul suna „amenintator si nebunesc, dar este ceva la care s-a muncit foarte mult, in special companiile de asigurari.”

Dr. Arthur Caplan, seful Diviziei de Etica Medicala de la Scoala de Medicina Grossman a Universitatii din New York, este de acord ca mai ales companiile de asigurari vor fi dornice sa intreaca consumatorii atunci cand modele precum life2vec vor deveni mai comerciale. „Acest lucru va ingreuna vanzarea de asigurari. Nu poti face asigurare impotriva riscurilor daca toata lumea stie exact care sunt riscurile”, a spus el.

Cu toate acestea, Caplan, care nu a fost implicat in noua cercetare, observa ca life2vec nu prezice la ce varsta va muri o persoana sau cum. De exemplu, un algoritm nu poate prezice daca o persoana va muri intr-un accident de masina.

Caplan se asteapta ca in maximum cinci ani sa apara modele de predictie mai avansate. „Vom avea altele mai bune, cu baze de date mai mari, care va vor oferi sugestii despre ce sa faceti pentru a va prelungi viata”, a spus el.

In cele din urma, spune Caplan, folosirea inteligentei artificiale pentru a prezice cand am putea muri elimina singurul aspect din viata noastra care il mentine interesant: misterul.

„Suntem ingrijorati ca robotii vor prelua lumea si vor decide ca nu au nevoie de noi. Insa ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze este ca robotii sa manipuleze informatiile si sa fie capabili sa prezica multe despre comportamentul nostru, astfel incat ajungem sa avem vieti care sunt atat de previzibile incat rapesc o parte din valoarea vietii”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Agent de la Penitenciarul Bistrita, prins in flagrant in timp ce lua mita 1500 de euro pentru eliberarea conditionata a unui detinut

Un agent de politie penitenciara de la Penitenciarul Bistrita a fost prins in flagrant marti,…

6 minute ago

Flagrant la vanzarea unui kilogram de cocaina in Bucuresti: DIICOT retine trei persoane pentru trafic de droguri de mare risc

Doua persoane, in varsta de 27 si 39 de ani, au fost prinse in flagrant…

16 minute ago

Ciolacu, zboruri de lux cu familia Vicol-Ciorba la Nisa. In avion se afla si Sorina Docuz. Reactia sefului PSD: „Suntem mai multi Ciolacu”

Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…

11 ore ago

Cea mai veche tablita de piatra, inscriptionata cu cele zece porunci, va fi vanduta la licitatie la New York

Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…

11 ore ago

Inca un oras italian ia masuri pentru a limita supraturismul

Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…

11 ore ago

Intalnire intre Trump si Biden la Casa Alba: „Bine ai venit, bine ai venit inapoi”

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…

8 ore ago