Cercetatorii dezvolta „tatuaje inteligente” injectabile care, intr-o buna zi, ar putea sa-ti monitorizeze sanatatea

analize

Tatuaj, monitorizare sanatate

Tatuajele sunt considerate a fi printre cele mai vechi forme de arta, datand de mii de ani si practicate de multe culturi de-a lungul istoriei omenirii. Acum, unii cercetatori cred ca urmatoarea generatie de tatuaje ar putea reprezenta mai mult decat simple desene – ajutandu-ne sa ne supraveghem sanatatea, transmite CNN.

Crearea unor pigmenti pentru „tatuaje inteligente” care pot fi injectati sub piele pentru a monitoriza anumiti biomarkeri din corpul uman necesita o colaborare intre „oameni de stiinta, ingineri si designeri”, spune Dr. Ali Yetisen, cercetator in cadrul Departamentului de Inginerie Chimica de la Imperial College London.

Conceptul sau inlocuieste cerneala conventionala pentru tatuaje cu „materiale functionale”, spune Yetisen, creand „tatuaje care isi schimba culoarea ca raspuns la stimuli externi”, cum ar fi o modificare a nivelului de zahar din sange pentru persoanele cu diabet, monitorizarea functiilor renale sau hepatice sau avertizarea sportivilor in caz de deshidratare.

„Speram ca aceste tehnologii inovatoare vor fi o platforma generala pentru a utiliza tehnologii de diagnosticare”, spune Yetisen, inclusiv o „gama larga de senzori implantabili si injectabili care pot raporta si afisa starea umana in timp real”.

Cerneala invizibila

Un laborator de cercetare condus de Dr. Carson Bruns lucreaza la tatuaje inteligente care sa ajute la monitorizarea factorilor externi, cum ar fi expunerea la radiatii sau la lumina UV, una dintre principalele cauze ale cancerului de piele -„de departe cel mai frecvent tip de cancer”, potrivit Societatii Americane de Cancer.

Bruns, profesor asistent de inginerie mecanica la Universitatea din Colorado Boulder, spune ca si-a facut primul tatuaj la varsta de 19 ani, declansand o dragoste pentru acestea. In 2020, el a facut parte dintr-o echipa care a publicat o lucrare despre un tatuaj mic, sensibil la lumina, denumit „pistrui solar”. Tatuajul, altfel invizibil, ar iesi la iveala atunci cand este expus la lumina UV, cum ar fi atunci cand o persoana a stat prea mult timp la soare, si ar disparea atunci cand a fost aplicata mai multa protectie solara sau dupa ce a iesit din lumina soarelui.

Convins de siguranta chiar si inainte de a efectua teste mai ample, Bruns si-a facut mai multe tatuaje cu pistrui solari, care au durat aproximativ sase pana la opt luni inainte de a se estompa, spune el. De atunci, echipa a dezvoltat pigmenti inteligenti pentru tatuaje care pot functiona timp de cel putin trei ani, adauga Bruns, si care pot fi „porniti si opriti” prin controlul sursei de lumina.

Milioane de pacienti supusi la radioterapie primesc mici tatuaje, care ii ajuta pe radioterapeuti sa identifice cu precizie acelasi loc in timpul fiecarui tratament. Dar multi pacienti nu doresc ca tatuajele sa fie „o amintire permanenta a unei experiente traumatizante”, explica el.

In schimb, folosind cerneala inteligenta, „poti veni si radioterapeutul poate lumina cu o mica lumina UV, activezi tatuajul astfel incat sa fie vizibil si sa poata alinia fasciculul [de radiatii]”, spune el, „si apoi, de indata ce radioterapia se termina, poate dispune o lumina alba pe tine si tatuajul va disparea … pana la urmatoarea data cand te intorci pentru tratament”.

Bruns a primit recent un premiu de cercetare CAREER al Fundatiei Nationale pentru Stiinta in valoare de 605.000 de dolari, despre care spune ca va finanta mai multe cercetari privind siguranta generala a tatuajelor inteligente. „Speram ca rezultatele noastre vor informa in cele din urma Magic Ink si toti producatorii de cerneala pentru tatuaje cum sa optimizeze biocompatibilitatea pigmentilor lor in timp util”.

Cercetatorii spun ca un avantaj al tatuajelor inteligente fata de tehnologia portabila, cum ar fi ceasurile inteligente sau monitoarele de glucoza, este ca nu pot fi piratate sau nu pot ramane fara baterie.

„Dispozitivele portabile sunt grozave”, spune Bruns, „dar in cele din urma devin inconfortabile sau trebuie inlocuite in timp, iar implanturile necesita adesea interventii chirurgicale mai invazive. „(Tatuajele inteligente) sunt cele mai convenabile”, crede el, „pentru ca este un fel de cale de mijloc minunata intre dispozitivele portabile si implanturi”.

„Tatuajele temporare, cu costuri reduse, legate de sanatate, ar putea juca chiar un rol in monitorizarea sanatatii si in mediile cu resurse reduse de sanatate globala si de sanatate publica”, a adaugat el intr-un e-mail pentru CNN.

Provocari viitoare

Insa o provocare este aceea de a convinge publicul larg sa accepte aceasta tehnologie. Pentru unele persoane si culturi, exista un stigmat in legatura cu un tatuaj, in timp ce altele au intrebari cu privire la siguranta injectiilor sub piele.

Pana in prezent, tehnologia lui Yetisen a fost testata pe piele de porc, iar in urmatorii trei ani se vor face teste clinice pe oameni, spune el. Acestea sunt considerate dispozitive medicale, asa ca este putin probabil sa va puteti face o programare la salonul de tatuaje din oras. In schimb, ar fi vorba de un cadru spitalizat, adauga el, unde un dermatolog poate injecta biosenzorii de tatuaj.

”O alta provocare va fi sa ne asiguram ca datele si informatiile sunt suficient de precise, ceea ce va duce la informatii semnificative si utile pentru prevenirea, diagnosticarea si terapia bolilor”, spune Kraft, „si pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru cele mai inchise la culoare”.

El adauga ca un alt obstacol in calea unei acceptari mai largi de catre public va fi daca tatuajele trebuie sa fie reaplicate frecvent, deoarece chiar si tatuajele traditionale se estompeaza adesea in timp.

In forma sa actuala, cerneala de inalta tehnologie a lui Yetisen poate fi utilizata doar „de la cateva saptamani la cateva luni, iar dupa o anumita perioada de timp, va fi absorbita de corpul uman”, spune Yetisen.

El isi imagineaza un viitor in care astronautii ar putea utiliza tatuaje inteligente in spatiu pentru a masura expunerea la radiatii, pentru detectarea bolilor infectioase in randul publicului larg sau pentru a ajuta la monitorizarea bolilor cronice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: