Cercetatorii israelieni au descoperit un nou tip de sticla care isi poate repara singura fisurile dupa ce se toarna apa

life

Cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv spun ca au inventat un nou tip de sticla, mai usor de fabricat decat cea obisnuita, care se poate repara singura si ar putea deschide… usa catre o serie de progrese stiintifice si tehnologice, potrivit The Times of Israel.

Sticla a fost descoperita de Gal Finkelstein-Zuta, o doctoranda care facea experimente cu peptide cand a scapat niste pulbere de peptide in apa, care s-a dizolvat. Dar a doua zi, dupa ce apa s-a evaporat, Finkelstein-Zuta a fost surprinsa sa descopere ca s-a format sticla „spontan”.

Lucrand in laboratorul profesorului Ehud Gazit de la scoala de biomedicina si stiinte materiale din Tel Aviv si cu alti cercetatori din Israel si din intreaga lume, ea a descoperit ca sticla se „autovindeca”, fiind capabila sa-si repare fisurile. Este adeziva si poate lipi bucati de sticla. De asemenea, este mai transparent decat sticla obisnuita, astfel incat poate transmite o gama mai larga de unde luminoase.

Cercetatorii spun ca descoperirea ar putea simplifica fabricarea sticlei utilizate intr-o serie de tehnologii, de la lentile la comunicatii prin satelit.

Sticla conventionala este produsa din materii prime, cum ar fi nisipul si calcarul, care sunt topite impreuna la o temperatura foarte ridicata si apoi racite rapid. Pentru noua sticla, nu este nevoie de caldura sau presiune, doar de peptide si apa la temperatura camerei.

Peptidele sunt un lant organic de aminoacizi, considerati „blocurile de constructie ale proteinelor”, a spus Finkelstein-Zuta. „Puteti sa va ganditi la aminoacizi ca la margele si la peptide ca la colier.”

Variind cantitatile de apa, cercetatorii au descoperit ca pot modifica curbura sticlei fara slefuire si lustruire, un proces care ar putea usura fabricarea lentilelor optice.

Sticla poate crapa. Dar cand se adauga apa pe suprafata sa, sticla se poate repara singura. Aceasta este vestea buna, a spus Finkelstein-Zuta.

Vestea proasta este ca sticla trebuie inca sa stea in conditii controlate de laborator pentru a-si mentine forma. „Inca nu poti folosi paharul pentru a bea apa, deoarece paharul se va topi in mana”, a spus ea.

A fost gasita sticla datand din aproximativ 2.500 i.Hr. Aceasta noua sticla peptidica este in fazele incipiente ale dezvoltarii sale si nu este inca pregatita pentru utilizare comerciala. Dar cercetatorii cred ca intr-o zi ar putea avea o gama larga de aplicatii, inclusiv in tehnologiile care implica sateliti, teledetectie, comunicatii si optica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: