Cercetatorii sustin ca sub suprafata planetei Mercur s-ar putea afla un strat de diamante gros de 18 km

externe

Mercur, strat, diamante

Un strat de diamante cu o grosime de pana la 18 kilometri ar putea fi ascuns sub suprafata planetei Mercur, cea mai mica planeta din Sistemul solar si cea mai apropiata de Soare, conform unor noi cercetari, citate de CNN.

Diamantele s-ar fi putut forma la scurt timp dupa ce Mercur s-a transformat intr-o planeta, in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, dintr-un nor involburat de praf si gaze, in creuzetul unui mediu cu presiune ridicata si temperatura ridicata. In acel moment, se crede ca planeta in devenire avea o scoarta de grafit, plutind peste un ocean de magma foarte adanc.

O echipa de cercetatori a recreat acest mediu arzator in cadrul unui experiment, cu ajutorul unui dispozitiv utilizat in mod normal pentru a studia modul in care materialele se comporta sub presiune extrema, dar si pentru producerea diamantelor sintetice.

„Este o presa uriasa, care ne permite sa supunem esantioane minuscule la aceeasi presiune si temperatura ridicate la care ne-am astepta in interiorul mantalei lui Mercur, la limita dintre manta si nucleu”, a declarat Bernard Charlier, seful departamentului de geologie de la Universitatea Liege din Belgia si coautor al studiului.

Echipa a introdus un amestec sintetic de elemente – inclusiv siliciu, titan, magneziu si aluminiu – in interiorul unei capsule de grafit, imitand compozitia teoretica a interiorului planetei Mercur in primele sale zile. Cercetatorii au supus apoi capsula la presiuni de aproape 70 000 de ori mai mari decat cele intalnite la suprafata Pamantului si la temperaturi de pana la 2 000 de grade Celsius, reproducand conditiile probabil intalnite in apropierea nucleului planetei Mercur in urma cu miliarde de ani.

Dupa topirea esantionului, oamenii de stiinta au analizat la microscopul electronic modificarile chimice si minerale si au observat ca grafitul se transformase in cristale de diamant.

Acest mecanism, spun cercetatorii, ne poate oferi nu numai mai multe informatii despre secretele ascunse sub suprafata lui Mercur, ci si despre evolutia planetara si structura interna a exoplanetelor cu caracteristici similare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: