Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris: intre un spectacol „nemaiintalnit” si o provocare majora de securitate

life

Parisul va deschide Jocurile Olimpice cu o ceremonie fara precedent pe raul Sena pe 26 iulie. Organizatorii au promis un spectacol nemaiintalnit si au spus ca va fi indraznet si vesel, potrivit Reuters.

Pentru prima data, ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion. In schimb, zeci de barci vor transporta mii de sportivi si artisti intr-o parada plutitoare de 6 km pe Sena.

Plecand de la podul Austerlitz, vor naviga pe langa catedrala Notre-Dame de Paris, pe sub poduri, inclusiv Pont des Arts si Pont Neuf, si in apropierea multor monumente ale capitalei franceze, si vor ajunge in apropierea Turnului Eiffel.

Organizatorii au spus ca vor profita de monumentele istorice, malurile raului, cerul si apa „si nu va exista niciun mal sau pod care sa nu fie plin de muzica, dans sau spectacol”.

Detaliile, inclusiv unii dintre artistii care au participat, au fost tinute secrete.

Spectacolul va fi „o fresca mare” ce va sarbatori Parisul, Franta si Jocurile si va impleti parada sportivilor, spectacole artistice si elemente de protocol, a declarat Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei de deschidere.

Ceremonia urmeaza sa inceapa la 19.30 ora locala si sa dureze aproape patru ore. Organizatorii au spus ca va atinge punctul culminant in jurul orei 21.35, cand va apune soarele.

La spectacol vor fi prezenti peste 100 de sefi de state si de guverne si peste 300.000 de spectatori, care vor urmari de pe malul raului, au spus organizatorii, adaugand ca pe mal vor fi aproximativ 80 de ecrane gigantice.

Comitetul Paris 2024 a spus ca vor fi aproximativ 10.500 de sportivi si aproximativ 222.000 de persoane vor primi invitatii gratuite, in timp ce 104.000 vor trebui sa cumpere un bilet.

Barcile care transporta sportivii vor fi echipate cu camere pentru a permite celor care se uita la televizor sau pe telefon sa vada de aproape.

Organizarea ceremoniei in inima unui oras emblematic precum Paris este o provocare majora de securitate. De aceea, aproximativ 45.000 de politisti vor asigura securitatea ceremoniei, inclusiv forte speciale de interventie. Lunetistii vor fi dislocati pe cladiri de-a lungul traseului. Va fi instalat un sistem anti-drona.

Incepand cu 18 iulie, spectatorii si localnicii deopotriva vor trebui sa aiba permise cu un cod QR pentru a ajunge in apropierea malurilor raului.

Masinile nu vor avea voie in zona, cu cateva exceptii. Statiile de metrou din apropiere vor fi inchise, la fel ca multe dintre poduri. Niciun avion nu va avea voie sa zboare deasupra Parisului – cu exceptia cazului in care face parte din ceremonie.

Cu razboaiele din Gaza si Ucraina si preocuparile de securitate la nivel national, Franta are deja alerta de securitate la cel mai inalt nivel.

Oficialii au spus ca nu au existat amenintari teroriste specifice la ceremonia din 26 iulie. Dar in cazul in care apar preocupari specifice, exista planuri de rezerva, potrivit carora ceremonia va fi limitata fie la piata Trocadero de langa Turnul Eiffel, fie la stadionul Stade de France.

Principalul risc potential ar fi al unui atacator singuratic, au spus oficialii in ultimele luni, semnaland, de asemenea, potentialele infractiuni minore si posibilele proteste ale activistilor de mediu, ale extremei drepte si extremei stangi sau ale miscarii pro-palestiniene.

Un barbat a fost arestat in mai la Saint-Etienne, suspectat ca ar fi planificat un atac in numele Statului Islamic pe stadionul de fotbal din oras in timpul Jocurilor Olimpice. Un simpatizant de dreapta a fost arestat in estul Frantei in iulie, fiind suspectat ca ar fi pus la cale atacuri in timpul Jocurilor Olimpice.

Alte ceremonii ale Jocurilor de vara

Rio 2016: Brazilia, aflata sub constrangeri financiare, nu a avut de ales decat sa organizeze un spectacol mai discret, cu tehnologie minima si o dependenta puternica de talentul vast al Braziliei si de traditiile sale de carnaval.

Londra 2012: Regina Elisabeta, in varsta de 86 de ani, a lasat deoparte comportamentul regal rezervat intr-un videoclip in care a urcat intr-un elicopter cu James Bond (actorul Daniel Craig), pentru a fi transportata de la Palatul Buckingham, ca parte a unei ceremonii ametitoare menite sa evidentieze maretia si excentricitatile natiunii.

Tokyo 2020: Ceremonia de deschidere a fost umbrita de pandemia de Covid. Amanate cu un an din cauza coronavirusului, Jocurile s-au desfasurat in mare parte fara spectatori.

Beijing 2008: Aproximativ un miliard de oameni, sau 15% din populatia lumii, au urmarit ceremonia de deschidere, care a implicat 10.000 de interpreti si 2008 tobosari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: