CFR Calatori anunta intarzieri la trenuri din cauza „fenomenelor meteo extreme”: „Temperaturile ridicate, instabilitatea atmosferica, incendiile de vegetatie si furtunile afecteaza transportul feroviar de calatori”
CFR Calatori a anuntat luni ca urmeaza ca trenurile sa ajunga cu intarzieri din cauza „fenomenelor meteo extreme”.
„CFR Calatori informeaza ca in perioada cu fenomene meteo extreme – val de caldura, canicula si disconfort termic ridicat, care se inregistreaza pe majoritatea sectiilor feroviare, trenurile circula cu restrictii de viteza impuse de catre administratorul infrastructurii feroviare – compania CFR SA.
Aceste restrictii genereaza intarzieri in circulatia trenurilor de calatori.
Temperaturile ridicate, instabilitatea atmosferica, incendiile de vegetatie si furtunile afecteaza transportul feroviar de calatori”, a anuntat CFR Calatori, luni.
Luna trecuta a fost cea mai calduroasa luna iunie din istorie, a afirmat luni serviciul Uniunii Europene pentru monitorizarea schimbarilor climatice, continuand astfel seria de temperaturi exceptionale care, potrivit unor cercetatori, ar putea face ca 2024 sa devina cel mai fierbinte an intregistrat vreodata, informeaza Reuters.
Fiecare luna incepand cu iunie 2023 – 13 luni consecutiv – a fost cea mai calduroasa de la inceputul inregistrarilor meteorologice in comparatie cu luna corespunzatoare din anii precedenti, a precizat Serviciul Copernicus privind schimbarile climatice (C3S) al Uniunii Europene intr-un buletin lunar.
Cele mai recente date sugereaza ca 2024 ar putea devansa 2023 si ar putea deveni cel mai fierbinte an de la inceputul inregistrarilor dupa ce schimbarile climatice provocate de activitatea umana, precum si fenomenul meteo natural El Nino au urcat temperaturile pana la maxime record in primele luni ale anului, au precizat unii oameni de stiinta.
”Estimez ca exista aproximativ 95% sanse ca 2024 sa intreaca 2023 ca cel mai calduros an de la debutul inregistrarilor privind temperaturile globale de suprafata la mijlocul anilor 1800”, a declarat Zeke Hausfather, cercetator in cadrul Berkeley Earth.
Clima in schimbare a provocat deja consecinte dezastruoase pe tot globul in 2024.
Peste 1.000 de persoane au murit din cauza caldurii extreme pe parcursul pelerinajului hajj luna trecuta. Decese asociate caniculei au fost inregistrate in New Dehli, care s-a confruntat cu un val de canicula deosebit de indelungat, dar si printre turistii aflati in Grecia.
Friederike Otto, cercetatoare in domeniul climei in cadrul Institutului Grantham de la Imperial College din Londra, a afirmat ca sunt ”mari sanse” ca 2024 sa fie desemnat cel mai fierbinte an din istoria inregistrarilor.
”El Nino este un fenomen natural care vine si apoi pleaca. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazelor si a carbunelui”, a spus ea.
Fenomenul natural El Nino, care provoaca incalzirea apelor de suprafata in Oceanul Pacific, are tendinta de a creste temperaturile medii globale.
Efectul El Nino s-a diminuat in ultimele luni, iar planeta se va afla sub conditii neutre inainte ca fenomenul La Nina, sinonim cu conditii mai racoroase, sa se formeze in a doua parte a anului.
Emisiile de gaze cu efect de sera in urma arderii combustibililor fosili sunt principala cauza a schimbarilor climatice.
In pofida angajamentelor privind lupta impotriva incalzirii globale, statele au inregistrat un esec colectiv in reducerea acestor emisii, ceea ce a dus la cresterea temperaturilor timp de decenii.
De-a lungul unui interval de 12 luni care se incheie cu iunie, temperatura medie globala inregistrata a fost cea mai ridicata pentru o perioada similara, cu 1,64 de grade Celsius peste media din perioada preindustriala 1850-1900, a precizat C3S.
Foto: depositphotos.com