Chandrayaan-3: Roverul Pragyaan, prima plimbare pe Luna pentru a aduna date despre compozitia chimica a solului

externe

luna, modul indian

Roverul lunar al Indiei a facut prima plimbare pe suprafata Lunii la o zi dupa ce tara a facut istorie, devenind prima care a aterizat langa polul sud al satelitului Pamantului, scrie BBC.

Roverul lui Chandrayaan-3 „a coborat” de pe lander si „India a facut o plimbare pe Luna!”, a spus agentia spatiala.

Aterizarea modulului Vikram a fost un succes, conform planului, miercuri seara. Astfel, India se alatura unui club de elita din care fac parte SUA, fosta Uniune Sovietica si China.

Rover-ul de 26 kg numit Pragyaan (cuvantul sanscrit pentru intelepciune) a fost transportat pe Luna in interiorul modulului Vikram.

Dupa ce praful ridicat de aterizarea de seara trecuta s-a asezat, panourile de pe o parte a modulului Vikram s-au deschis pentru a desfasura o rampa care sa-i permita lui Pragyaan sa alunece pe suprafata lunii.

Acum va cutreiera in jurul rocilor si craterelor, adunand date si imagini pentru a fi trimise inapoi pe Pamant pentru analiza.

Roverul Pragyaan are in dotare doua instrumente stiintifice care vor incerca sa afle ce minerale sunt prezente pe suprafata Lunii si sa studieze compozitia chimica a solului.

Organizatia Indiana de Cercetare Spatiala (Isro) a spus ca roverul se va misca cu o viteza de 1 cm pe secunda – cu fiecare pas va lasa pe suprafata Lunii amprenta siglei Isro in relief de pe cele sase roti ale sale.

Aterizarea coincide cu inceputul unei zile lunare – o zi pe Luna este egala cu 28 de zile pe Pamant si asta va insemna ca sonda si roverul vor avea 14 zile de lumina solara pentru a-si incarca bateriile.

Se crede ca Luna contine minerale importante, dar unul dintre obiectivele majore ale lui Chandrayaan-3 este sa caute apa – oamenii de stiinta spun ca craterele uriase din regiunea polului sudic, care sunt permanent in umbra, detin gheata care ar putea sustine locuirea umana pe Luna in viitor.

Apa ar putea fi folosita si pentru furnizarea de combustibil pentru navele spatiale care se indreapta spre Marte si alte destinatii indepartate.

Miercuri, momente tensionate au precedat aterizarea, cand landerul si-a inceput coborarea. Viteza landerului a fost redusa treptat de la 1,68 km pe secunda la aproape zero, permitandu-i sa faca o aterizare usoara pe suprafata lunii.

Momentul istoric a fost intampinat cu sarbatori in toata tara, premierul Narendra Modi spunand ca „India este acum pe Luna” si ca „am ajuns acolo unde nicio alta tara nu ar putea”.

Aterizarea a avut loc la doar cateva zile dupa ce sonda spatiala rusa Luna-25 a scapat de sub control si s-a prabusit pe Luna.

Accidentul a pus in lumina reflectoarelor terenul dificil din regiunea polului sud unde suprafata este „foarte denivelata” si „plina de cratere si bolovani”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: