Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, luni, la Bucuresti, ca trebuie luata o decizie cat mai rapida privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
„Trebuie sa luam o decizie cat mai rapida privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen”, a afirmat Charles Michel, la Palatul Cotroceni, dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.
El s-a declarat convins ca Uniunea Europeana va fi mai sigura daca Romania ar intra in spatiul Schengen.
„Este clar pentru mine ca Romania a indeplinit toate obligatiile necesare pentru a adera si sper ca se va gasi o solutie posibila si o sa fac tot ce pot eu pentru a obtine aceasta decizie cat mai curand. Este un obiectiv comun al nostru in 2023. O sa continuam sa lucram impreuna. Eu inteleg aceasta dezamagire a cetatenilor. As vrea sa pot sa spun oamenilor din Romania ca exista si sprijin la nivel european ca Romania sa adere la spatiul Schengen cat mai curand posibil”, a aratat oficialul european.
Charles Michel a spus ca migratia este o provocare la nivelul UE si a precizat ca o discutie pe aceasta tema va avea loc din nou in iunie.
„Va puteti baza pe mine, pe presedintele dumneavoastra, toti oamenii din Romania ar trebui sa stie ca eu o sa fac tot posibilul. Libera circulatie este ceva fundamental la nivelul UE”, a subliniat presedintele Consiliului European, citat de Agerpres.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca nu exista nicio asumare concreta a vreunei date din iunie sau din octombrie pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, precizand ca acest proces trebuie sa fie finalizat in cursul acestui an.
„Continua toate negocierile. (…) Nu exista nicio asumare concreta a vreunei date din iunie sau din octombrie sau din alta parte, insa ambitia noastra este sa finalizam acest proces in cursul acestui an, cu succes pentru Romania, in varianta cea mai buna si pentru Bulgaria. Noua ne convine cel mai bine sa intram impreuna in Schengen. Problema este mult mai mult decat o problema a Romaniei sau a Austriei sau a unor functionari din Bruxelles, este o problema a Uniunii Europene sa rezolvam aceasta chestiune. Schengen este o emblema a UE. Este vorba de libertatea de circulatie a cetatenilor europeni si faptul ca pe 8 decembrie nu s-a reusit un vot este o palma data Uniunii Europene si aspiratiilor de libera miscare a cetatenilor europeni. Aceasta problema trebuie rezolvata cu cat mai repede, cu atat mai bine, daca vrem ca cetatenii nostri sa creada in continuare ca Uniunea Europeana este un spatiu nu doar al Pietei Unice, ci si a libertatii de miscare”, a punctat Klaus Iohannis, dupa intrevederea cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, care se afla intr-o vizita la Bucuresti.
Seful statului a subliniat ca pentru Romania aderarea la Schengen ramane un obiectiv national.
„Suntem toti foarte implicati pentru a ajunge la acest rezultat, eu si premierul, membrii Guvernului, diplomatii, Reprezentanta de la Bruxelles. Este un proces complicat de negociere fiindca, in mod paradoxal, noi nu trebuie sa dovedim ca suntem pregatiti. Toata lumea a acceptat ca noi suntem pregatiti, Romania este pregatita, indeplineste absolut toate conditiile. Avem, insa, o opozitie din partea Austriei care nu este legata de Romania, este legata de migratie, de felul in care in Europa este tratat spatiul Schengen si frontierele Schengen, foarte multe tari si-au inchis de facto frontierele Schengen. Asta face intreaga negociere foarte complicata, fiindca noi nu trebuie sa dovedim nimic, toata lumea a inteles ca suntem pregatiti. (…) Noi putem sa gestionam migratia care ar veni prin zona noastra si o facem foarte bine, de aceea am negociat cu Comisia Europeana un proiect-pilot la granita dintre Romania si Serbia pentru a arata cum se poate gestiona eficient acest proces”, a adaugat Iohannis.
Presedintele s-a declarat ingrijorat cu privire la cresterea euroscepticismului in Romania, aratand ca si esecul aderarii la Schengen este una dintre cauze, pe langa razboiul din Ucraina, criza energetica, inflatia.
„Trebuie sa vedem lucrurile asa cum sunt, daca e razboi la granita, criza peste criza si mai vine si un refuz cum a fost cel pe Schengen credem ca este de inteles ca cel putin temporar unii romani isi pierd putin rabdarea, dar sunt convins ca pe masura ce aceste chestiuni se rezolva vom reveni la optimismul si increderea fata de UE, fiindca romanii sunt proeuropeni, sunt pro Uniunea Europeana”, a mai spus Klaus Iohannis, care a adaugat ca este datoria politicienilor sa explice oamenilor mai mult si mai bine ce face UE si cum abordeaza problemele cu care se confrunta oamenii.
La randul sau, presedintele Consiliului European a pledat pentru explicatii mai bune date oamenilor, aratand ca este posibil ca o dezamagire sa fie legata de faptul ca Romania nu a intrat in spatiul Schengen.
Discutiile dintre cei doi oficiali, desfasurate la Palatul Cotroceni, au vizat si Republica Moldova si razboiul din Ucraina.
De altfel, in cursul zilei de marti, presedintele Consiliului European va efectua o vizita in Republica Moldova.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…