Charlie Hebdo comemoreaza 8 ani de la atentatul din 2015 printr-un concurs. Iranul avertizeaza Franta cu privire la caricaturile „jignitoare” care il infatiseaza pe liderul suprem Ali Khamenei

externe

Ayatollahul Khamenei spune ca Suedia ar trebui sa-i predea justitiei musulmane pe cei care au profanat Coranul

Iranul l-a convocat pe ambasadorul Frantei pentru explicatii legate de publicarea unor caricaturi ale liderului suprem al tarii, ayatollahul Ali Khamenei, in revista satirica Charlie Hebdo, potrivit The Guardian.

Revista saptamanala a publicat zeci de caricaturi care ridiculizeaza cea mai inalta personalitate religioasa si politica a republicii islamice, in cadrul unui concurs lansat in decembrie in sprijinul miscarii de protest care a inceput in Iran in septembrie anul trecut.

Ministerul de Externe al Iranului a declarat ca l-a convocat pe ambasadorul Frantei, Nicolas Roche.

„Franta nu are dreptul sa insulte sfintenia altor tari si natiuni musulmane sub pretextul libertatii de exprimare”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Nasser Kanani. „Iranul asteapta explicatiile guvernului francez si actiunile compensatorii pentru a condamna comportamentul inacceptabil al publicatiei franceze”.

Ministrul de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a scris pe Twitter ca „Actul insultator si indecent al unei reviste franceze de a publica caricaturi ale autoritatii religioase si politice va primi un raspuns eficient si decisiv. Nu vom permite guvernului francez sa-si depaseasca limitele. Cu siguranta au ales calea gresita”, a adaugat el, fara a preciza consecintele.

Vazut de sustinatori ca un campion al libertatii de exprimare si de critici ca fiind inutil de provocator, Charlie Hebdo este controversat chiar si in Franta. Dar tara a fost unita in durere cand, in ianuarie 2015, revista a fost vizata de un atac mortal al unor islamisti inarmati care pretindeau ca razbuna decizia de a publica caricaturi cu profetul Mahomed.

Cel mai recent numar al lui Charlie Hebdo ii prezinta pe castigatorii unui recent concurs, in care participantii au fost rugati sa deseneze cele mai ofensatoare caricaturi ale lui Khamenei, care detine cea mai inalta functie din Iran din 1989.

Unul dintre finalisti infatiseaza un cleric cu turban care intinde mana spre latul unui spanzurat in timp ce se ineaca in sange, in timp ce altul il arata pe Khamenei agatat de un tron urias deasupra pumnilor ridicati ai protestatarilor. Altii descriu scene mai vulgare si cu continut sexual explicit.

„A fost o modalitate de a ne arata sprijinul pentru barbatii si femeile iraniene care isi risca viata pentru a-si apara libertatea impotriva teocratiei care ii asupreste din 1979”, a scris directorul lui Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele de Riss, intr-un editorial.

Toate caricaturile publicate au „meritul de a sfida autoritatea care pretinde ca este acest presupus lider suprem, precum si cohorta sa de servitori”, a adaugat el.

Nathalie Loiseau, europarlamentar francez si fost ministru loial presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, a descris raspunsul Iranului drept o „tentativa de interferenta si amenintare” la adresa lui Charlie Hebdo. „Sa fie perfect clar – regimul represiv si teocratic din Teheran nu are ce sa invete Franta”, a spus ea.

Khamenei, succesorul liderului revolutionar ayatollah Ruhollah Khomeini, este numit pe viata. Mai presus de politica de zi cu zi, critica la adresa lui este interzisa in Iran.

In 1989, Khomeini a emis un decret religios, sau fatwa, prin care le-a ordonat musulmanilor sa-l omoare pe autorul britanic Salman Rushdie pentru ceea ce el a considerat ca fiind natura blasfematoare a romanului sau, „Versetele satanice”.

Multi activisti au dat vina pe Iran anul trecut cand Rushdie a fost injunghiat la un eveniment din New York, dar Teheranul a negat orice legatura.

Charlie Hebdo a publicat caricaturile intr-o editie speciala pentru a comemora moartea celor 12 persoane, inclusiv unii dintre cei mai cunoscuti caricaturisti ai sai, in atacul mortal asupra biroului din Paris.

„Opt ani mai tarziu, intoleranta religioasa nu si-a spus ultimul cuvant. Isi continua activitatea, sfidand protestele internationale si respectul pentru cele mai elementare drepturi ale omului”, a spus directorul publicatiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: