Chatbotul cu inteligenta artificiala al platformei X (Twitter) a raspandit informatii eronate despre alegeri, afirma autoritatile americane

externe

Elon Musk, marte, alegeri, Donald Trump

Cinci state americane i-au trimis luni o scrisoare deschisa lui Elon Musk, indemnandu-l sa repare chatbotul AI al platformei sale de social media X, dupa ce acesta a raspandit informatii eronate despre viitoarele alegeri prezidentiale, relateaza France24.

Scrisoarea vine in contextul in care cercetatorii isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca influentul site, denumit anterior Twitter, este un focar de dezinformare politica, in timp ce Musk – care il sustine pe Donald Trump – pare sa influenteze alegatorii inainte de alegerile din noiembrie prin raspandirea de neadevaruri pe contul sau personal, care are aproape 193 de milioane de urmaritori.

La cateva ore dupa ce presedintele Joe Biden s-a retras din cursa prezidentiala luna trecuta si a sustinut-o pe vicepresedintele Kamala Harris in calitate de candidata democrata, chatbotul numit Grok a difuzat informatii false despre termenele limita de vot, care au fost amplificate de alte platforme.

„Va solicitam sa implementati imediat modificari la… Grok pentru a va asigura ca alegatorii au informatii corecte in acest an electoral critic”, se arata in scrisoare.

Scrisoarea a fost semnata de secretarii de stat din Minnesota, Pennsylvania, Michigan, Washington si New Mexico. In unele state americane, acesti functionari sunt responsabili de supravegherea alegerilor.

Chatbot-ul a informat in mod eronat utilizatorii ca termenul limita de depunere a buletinelor de vot a expirat pentru noua state. Mesajul insinua efectiv ca Harris nu era eligibila pentru a-l inlocui pe Biden pe buletinul de vot.

„Acest lucru este fals. In toate cele noua state este adevarat contrariul”, se arata in scrisoare.

„Buletinele de vot nu sunt inchise, iar urmatoarele termene limita de vot ar permite modificarea candidatilor inscrisi pe buletinul de vot pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al Statelor Unite.”

Scrisoarea adauga ca Grok a continuat sa repete aceasta informatie falsa – care a fost amplificata prin postari multiple, ajungand la milioane de persoane – timp de mai mult de o saptamana, pana cand a fost corectata la 31 iulie.

„Intrucat zeci de milioane de alegatori din SUA cauta informatii de baza despre vot in acest an electoral major, X are responsabilitatea de a se asigura ca toti alegatorii care utilizeaza platforma dumneavoastra au acces la informatii adevarate si exacte despre dreptul lor constitutional de a vota”, se arata in scrisoare.

Saptamana trecuta, Musk s-a confruntat cu o avalansa de critici pentru ca a distribuit un videoclip AI deepfake cu Harris.

In acesta, o voce din off care o imita pe Harris il numeste pe Biden senil inainte de a declara ca ea „nu stie nimic despre conducerea tarii”.

Videoclipul, vizionat de milioane de persoane, nu continea niciun indiciu ca era o parodie – cu exceptia unui emoji care radea. Abia mai tarziu, Musk a precizat ca videoclipul a fost conceput ca o satira.

Cercetatorii si-au exprimat ingrijorarea ca telespectatorii ar fi putut concluziona in mod eronat ca Harris se ironiza pe sine si il ponegrea pe Biden.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: