life

Intram cu viteza intr-o noua era: ChatGPT a invatat sa vorbeasca

OpenAI, start-up-ul de inteligenta artificiala din San Francisco, a lansat luni o versiune a popularului sau chatbot care poate interactiona cu oamenii folosind cuvinte vorbite. Ca si in cazul lui Alexa de la Amazon, Siri de la Apple si al altor asistenti digitali, utilizatorii pot vorbi cu ChatGPT, iar acesta le va raspunde, potrivit DNYUZ.

Pentru prima data, ChatGPT poate raspunde si la imagini. Oamenii pot, de exemplu, sa incarce o fotografie a interiorului frigiderului lor, iar chatbotul le poate oferi o lista de feluri de mancare pe care le-ar putea gati cu ingredientele pe care le au.

„Cautam sa facem ChatGPT mai usor de utilizat – si mai util”, a declarat Peter Deng, vicepresedinte al OpenAI pentru produse de consum si pentru intreprinderi.

OpenAI a accelerat lansarea instrumentelor sale de inteligenta artificiala in ultimele saptamani. In aceasta luna, a dezvaluit o versiune a generatorului sau de imagini DALL-E si a incorporat instrumentul in ChatGPT.

ChatGPT a atras sute de milioane de utilizatori dupa ce a fost introdus in noiembrie, iar alte cateva companii au lansat in curand servicii similare. Cu noua versiune a robotului, OpenAI merge dincolo de chatbots rivali precum Google Bard, concurand in acelasi timp cu tehnologii mai vechi precum Alexa si Siri.

Alexa si Siri ofera de mult timp modalitati de interactiune cu smartphone-urile, laptopurile si alte dispozitive prin intermediul cuvintelor rostite. Dar robotii de chat, precum ChatGPT si Google Bard, au abilitati lingvistice mai puternice si sunt capabili sa scrie instantaneu e-mailuri, poezii si lucrari academice, precum si sa se refere la aproape orice subiect care le este solicitat.

OpenAI a combinat, in esenta, cele doua metode de comunicare.

Compania considera ca vorbitul este un mod mai natural de a interactiona cu chatbotul sau. Aceasta sustine ca vocile sintetice ale ChatGPT – oamenii pot alege din cinci optiuni diferite, inclusiv voci masculine si feminine – sunt mai convingatoare decat cele folosite de asistentii digitali populari.

In urmatoarele doua saptamani, a precizat compania, noua versiune a chatbot-ului va incepe sa fie distribuita tuturor celor care se aboneaza la ChatGPT Plus, un serviciu care costa 20 de dolari pe luna. Insa robotul poate raspunde cu vocea doar atunci cand este folosit pe iPhone, iPad si dispozitive Android.

Vocile sintetice ale robotului sunt mai naturale decat multe altele de pe piata, desi pot suna in continuare robotic. La fel ca si alti asistenti digitali, se poate lupta cu omonimele. Cand New York Times l-a intrebat pe noul ChatGPT cum se scrie „gym”, acesta a raspuns: „J-I-M.”

Dar unul dintre avantajele unui chatbot precum ChatGPT este ca se poate corecta singur. Cand i s-a spus „Nu, celalalt fel de sala de sport”, robotul a raspuns: „Ah, acum inteleg la ce te referi. Locul in care oamenii fac exercitii si se antreneaza se scrie G-Y-M”.
Desi interfata vocala a ChatGPT aminteste de asistentii anteriori, tehnologia de baza este fundamental diferita. ChatGPT este condus in primul rand de un model lingvistic mare, sau L.L.M., care a invatat sa genereze limbajul din mers, analizand cantitati uriase de text culese de pe internet.

Asistentii digitali mai vechi, cum ar fi Alexa si Siri, actionau ca niste centre de comanda si control care puteau indeplini un numar stabilit de sarcini sau puteau da raspunsuri la o lista finita de intrebari programate in bazele lor de date, cum ar fi „Alexa, aprinde luminile” sau „Cum este vremea in Cupertino?”. Adaugarea de noi comenzi la asistentii mai vechi ar putea dura saptamani. ChatGPT poate raspunde cu autoritate la aproape orice intrebare care ii este adresata in cateva secunde – desi nu intotdeauna corect.

In timp ce OpenAI transforma ChatGPT in ceva mai asemanator cu Alexa sau Siri, companii precum Amazon si Apple isi transforma asistentii digitali in ceva mai asemanator cu ChatGPT.

Saptamana trecuta, Amazon a prezentat in avanpremiera un sistem actualizat pentru Alexa care vizeaza o conversatie mai fluida despre „orice subiect”. Acesta este condus in parte de un nou L.L.M. si are o serie de imbunatatiri la ritm si intonatie pentru a suna mai natural, a declarat compania.

Apple, care nu si-a impartasit in mod public planurile privind modul in care va concura cu ChatGPT, a testat un prototip al modelului sau de limbaj pentru viitoarele produse, potrivit a doua persoane informate despre acest proiect.

Atunci cand este utilizat prin intermediul internetului, precum si pe dispozitivele iPhone, iPad si Android, noul ChatGPT poate raspunde si la imagini. La vedere unei fotografii, a unui grafic sau diagrame, acesta poate oferi o descriere detaliata a imaginii si poate raspunde la intrebari despre continutul acesteia. Acesta ar putea fi un instrument util pentru persoanele cu deficiente de vedere.

OpenAI a facut prima demonstratie a instrumentului pentru imagini in primavara, dar compania a declarat ca acesta nu va fi impartasit publicului pana cand cercetatorii nu vor intelege mai bine cum ar putea fi folosita in mod abuziv tehnologia. Printre alte preocupari, acestia se temeau ca instrumentul ar putea deveni un serviciu de facto de recunoastere a fetei folosit pentru a identifica rapid persoanele din fotografii.

Microsoft a introdus acest tip de instrument de cautare vizuala, bazat pe tehnologia OpenAI, in chatbotul sau Bing in vara.

Sandhini Agarwal, un cercetator OpenAI care se concentreaza pe siguranta si politici, a declarat ca noua versiune a robotului va refuza acum eforturile de identificare a fetelor. Dar este conceput pentru a oferi descrieri enorm de detaliate ale altor fotografii. Daca i se da o imagine de la telescopul spatial Hubble, de exemplu, acesta poate raspunde cu paragrafe care detaliaza continutul din fotografie.

Robotul poate fi, de asemenea, un instrument pentru studenti. Data fiind o imagine a unei probleme de matematica de liceu care include cuvinte, numere si diagrame, robotul poate citi instantaneu problema si o poate rezolva. Ar putea fi un mod eficient de a invata – sau de a trisa.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

INTERVIU Claudiu Tarziu (AUR): „Odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii!”

Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…

2 ore ago

Ucraina produce 4 milioane de drone pe an. Industria de armament este tot mai productiva, dar se confrunta cu probleme majore

Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…

19 minute ago

Bihor: Un tanar fara permis de conducere a furat un autobuz. El a provocat un accident in scurt timp

Un tanar din Bihor a fost retinut pentru 24 de ore dupa ce a furat…

26 de minute ago

Criza din Germania lasa Europa fara aparare in fata lui Trump – Analiza Wall Street Journal

Criza politica din Germania, unul dintre statele-cheie ale UE, a lasat Europa intr-o stare de…

O oră ago

Ciolacu si partajul: „Pai eu sunt prost sa divortez? Raman pe drumuri”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…

3 ore ago