externe

Chiar si Erdogan s-a vaccinat, a folosit vaccinul chinezesc. In Romania, reticenta mare in continuare

Presedintele Turciei, Recep Erdogan, s-a vaccinat joi in direct la posturile TV impotriva coronavirusului. El a folosit vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinovac.

Lui Erdogan i-a fost administrata prima doza a vaccinului la Spitalul Municipal din Ankara, acesta sosind alaturi de ministrul sanatatii Fahrettin Koca care a fost vaccinat cu o zi in urma.

Presedintele turc le-a declarat reporterilor stransi in fata spitalului ca toti membrii din conducerea partidului de guvernamant se vor vaccina si a indemnat si alti politicieni sa sustina campania de vaccinare.

„Pana azi au fost vaccinate in toata tara 256.000 de persoane”, a declarat Erdogan.

Toate vaccinurile pe care le va importa Turcia vor fi de la Sinovac.

In Romania, reticenta fata de vaccinare este mare in continuare. Mai putin de jumatate (46%) dintre romanii din mediul urban au afirmat ca sunt dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19, in timp ce aproximativ un sfert (27%) declara ca nu au luat inca o decizie in privinta acestui lucru, reiese din rezultatele unui studiu de specialitate, dat publicitatii joi.

Datele iSense Solutions arata ca 27% dintre persoanele intervievate nu sunt de acord sa se vaccineze in prezent, dar pe termen mai lung, 85% dintre romanii din mediul urban s-ar vaccina impotriva COVID-19, chiar daca o buna parte si-ar dori sa mai astepte o perioada pentru a se convinge ca vaccinul este eficient sau sigur.

Totodata, patru din zece romani (40%) au subliniat ca s-ar vaccina imediat ce vaccinul ar fi disponibil, in timp ce doi din zece romani (18%) isi propun sa se vaccineze doar dupa ce vaccinul a fost administrat unui numar suficient de mare de persoane pentru a se asigura ca nu exista efecte adverse pe termen scurt.

De asemenea, un alt segment important (26%) declara ca ar astepta cel putin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu si lung ale vaccinului. In schimb, doar 15% refuza sa se vaccineze.

Principalele preocupari legate de vaccinarea impotriva COVID-19 vizeaza eficienta vaccinului la mutatiile viitoare ale virusului (80%), reactiile adverse imediate (76%), dar si capacitatea statului de a imuniza populatia in timp util (76%).

„Cu toate acestea, dupa cum arata si intentia de vaccinare, populatia are incredere in noile vaccinuri si majoritatea respondentilor (82%) considera ca vaccinul va grabi sfarsitul epidemiei si accepta faptul ca vaccinul a putut fi dezvoltat atat de repede folosind tehnologii de ultima generatie (84%)”, se noteaza in studiul citat.

Dintre vaccinurile existente pe piata in acest moment, cea mai mare acceptabilitate o are vaccinul produs de Pfizer, vaccin disponibil si in Romania. Toate cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna si Oxford AstraZeneca) au o acceptabilitate de peste 70% in randul romanilor, dupa cum reiese din cercetarea de specialitate.

Studiul iSense Solutions a fost realizat in perioada 4 – 7 ianuarie pe un esantion reprezentativ pentru mediul urban pe perioada epidemiei de coronavirus pe baza a 500 de interviuri online in fiecare saptamana. Gradul de eroare este +/- 4.38%, la un nivel de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

Premierul Marcel Ciolacu, intalnire oficiala la Londra cu prim-ministrul britanic Keir Starmer si participare la Forumul Economic Romano-Britanic

  Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, efectueaza o vizita oficiala la Londra, unde va avea o…

12 minute ago

Lotul nationalei de handbal feminin pentru EHF EURO 2024 a fost anuntat. Romania, fara Cristina Laslo si Diana Lixandroiu

Federatia Romana de Handbal a facut public lotul echipei nationale feminine pentru Campionatul European de…

27 de minute ago

Minzatu, probleme la Bruxelles din cauza casei din Brasov. Liderul grupului PPE: „Exista inca intrebari legate de proprietatea ei care necesita clarificare”

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…

7 ore ago

Activisti de mediu din Italia il indeamna pe papa sa opreasca „sacrificarea” unui copac de 200 de ani pentru Craciun

Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…

11 ore ago