Chile va instala cea mai mare camera digitala astronomica din lume la marginea desertului Atacama. Are o greutate de aproape 3 tone
Cu o rezolutie de peste 3,2 gigapixeli, o greutate de aproape trei tone si sarcina ambitioasa de a efectua o explorare fara precedent in ultimul deceniu, cea mai mare camera foto digitala construita vreodata pentru astronomia optica este gata sa fie instalata in nordul Chile, potrivit Reuters.
Piesele necesare pentru asamblarea Observatorului Vera C. Rubin – care include un telescop la sol si o camera – au calatorit cu mai multe vehicule pana pe varful Cerro Pachon din regiunea Coquimbo, la marginea desertului Atacama, la aproximativ 565 de kilometri nord de Santiago.
„Tot ceea ce aveam nevoie pentru operatiuni [este] acum in varf si gata pentru verificare si, speram, pentru instalare putin mai tarziu in acest an”, a declarat Stuartt Corder, director stiintific al asociatiei AURA a universitatilor si director adjunct al centrului NOIRLab, care va opera observatorul.
Potrivit site-ului sau web, Observatorul Rubin este un sistem complex, integrat, format dintr-un telescop la sol cu camp larg de opt metri, camera si un sistem automat de procesare a datelor. Va genera aproximativ 20 de terabytes de date pe noapte, iar explorarea sa timp de zece ani va produce o baza de date de catalog de 15 petabytes.
Scopul explorarii va fi acela de a intelege natura energiei intunecate si a materiei intunecate din univers – din care doar o mica parte este cunoscuta – precum si de a studia posibilitatea ca Pamantul sa se ciocneasca de asteroizi, sau de stele si planete apropiate de Soare.
„Este un moment cu adevarat plin de inspiratie in care poti spune – incepem. Ne pregatim sa incepem o campanie care, in zece ani, speram sa raspunda la intrebarile despre… cand a fost creat universul si cand a inceput sa se miste… si cum va continua sa evolueze in viitor?”
Rezultatele ar putea sa nu fie departe de ceea ce stim deja, dar ele vor ajuta la perfectionarea intelegerii noastre despre univers, a spus Corder.
AURA este un consortiu format din 47 de institutii din SUA si trei afiliate internationale care opereaza observatoare astronomice pentru Fundatia Nationala pentru Stiinta si NASA. Acesta este responsabil de administrarea, printre altele, a centrului NOIRLab.
Chile gazduieste o mare parte din instrumentele astronomice din lume, datorita cerului senin de deasupra desertului Atacama, cel mai uscat desert de pe pamant.