China a detronat Rusia, a devenit cel mai mare furnizor de arme pentru Africa. Ce urmareste de fapt Beijingul

externe

Tanc China

China a devenit cel mai mare furnizor de arme pentru Africa, depasind Rusia, anunta publicatia The Economist.

Livrarile de arme rusesti catre Africa subsahariana au scazut cu 44% intre 2019 si 2023. China a inceput sa isi faca loc si isi construieste o prezenta puternica in zona. Vanzarile de arme din China sunt facilitate de preturile scazute.

China nu este interesata de latura economica a afacerii, ci de cea politica, China urmarind sa isi consolideaza astfel influenta strategica in Africa, mentioneaza The Economist.

Unii oficiali occidentali din domeniul apararii sunt ingrijorati de faptul ca China intentioneaza sa infiinteze o baza navala pe coasta atlantica a Africii. „Exista o arhitectura mai mare aici”, spune Paul Nantulya de la Centrul pentru Studii Strategice din Africa, un think-tank finantat de departamentul de aparare american. „Vanzarile de arme se incadreaza in dorinta Chinei de a fi vazuta ca un partener preferat”.

Pachetul care face ca armamentul chinezesc sa fie competitiv este simplu. Beijingul vinde arme la preturi reduse. Atunci cand este combinat cu acorduri de finantare flexibile, cooperare militara si instruire pentru ofiteri, este o propunere atractiva pentru armatele cu bugete mari sau mici. Ajuta, de asemenea, faptul ca China este un investitor major mai mult decat dispus sa adauge arme ca pentru alte tranzactii sau pentru a imbunatati relatiile diplomatice si comerciale.

De exemplu, a donat recent echipamente in valoare de 28 de milioane de dolari pentru Zimbabwe. „Chinezii se afla intr-o pozitie in care pot spune ca va vor livra o armata complet noua si va pot adauga si o cale ferata”, spune Siemon Wezeman de la SIPRI.

Aceasta combinatie a facut ca China sa devina cel mai mare furnizor de arme catre Africa Subsahariana, detronand Rusia, ale carei exporturi de arme catre aceasta regiune in perioada 2019-2023 au fost cu 44% mai mici decat in cei patru ani anteriori.

„China a cautat noi piete, in special acolo unde Rusia este in retragere”, spune Alex Vines de la Chatham House, un think-tank din Londra. Vanzarile Rusiei vor scadea probabil si mai mult pe masura ce sanctiunile occidentale isi vor face efectul.

Nu doar rusii sunt cei care resimt presiunea. Franta a fost furnizorul dominant de arme in Africa de Vest francofona, unde guvernele lupta impotriva jihadistilor. . Senegal, Coasta de Fildes si Benin au defilat recent cu vehicule blindate chinezesti.

Unul dintre motive este faptul ca China si Emiratele Arabe Unite au mai putine scrupule cu privire la modul in care clientii intentioneaza sa isi foloseasca armele sau daca au un dosar curat in materie de drepturi ale omului. Generalul Christopher Musa, seful Statului Major al Apararii din Nigeria, s-a plans ca furnizorii occidentali nu sunt adesea dispusi sa vanda Nigeriei echipamentul pe care il doreste pentru a lupta impotriva Boko Haram, un grup jihadist cunoscut pentru ca a inrobit eleve. Asa ca a apelat la China, care a livrat aproape 300 de vehicule blindate din 2020, inclusiv tancuri vt-4, precum si drone si avioane de lupta.

Generalul Michael Langley, care conduce Comandamentul american pentru Africa, a avertizat Congresul anul trecut ca intarzierile in aprobarea vanzarilor de arme americane imping guvernele vest-africane sa se indrepte catre China, care ofera nu doar arme. Xi Jinping, liderul Chinei, a promis mai multe exercitii comune si implicare in problemele de securitate. Ofiteri din 50 de tari din Africa urmeaza cursuri de educatie militara oferite de China. Printre absolventii acestor cursuri se numara opt ministri ai apararii si zece sefi ai apararii. (Generalul Musa din Nigeria este absolvent atat al Colegiului de razboi al armatei americane, cat si al Universitatii nationale de aparare din China).

Rwanda a adoptat procedurile de instruire chinezesti, iar unele trupe au fost invatate chiar sa le raspunda in mandarina propriilor sergenti instructori. „Unu, doi”, striga ei, spre incantarea presei chineze. „Stanga, dreapta”.

S-ar putea sa nu fie totul simplu, China a mai intrat in situatii dificile si inainte. Relatiile sale cu Eritreea s-au deteriorat in anii 1990, dupa ce s-a aflat ca China inarma si adversarul sau, Etiopia. Armele moderne pot, de asemenea, sa inrautateasca conflictele existente. Vanzarile de drone chinezesti catre Congo au sporit tensiunile cu Rwanda, vecina sa, care a fost acuzata de atunci ca a tras o racheta de fabricatie chineza asupra unei drone de supraveghere a ONU.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: