analize

China a sters mentiunile publice ale activitatii fostului sau ministru de externe, Qin Gang. Dar inca nu a spus de ce

In urma cu cinci saptamani, lumea a urmarit cum ministrul chinez de externe Qin Gang s-a intalnit cu secretarul de stat american Antony Blinken la Beijing pentru discutii cu miza mare intre cele doua puteri, relateaza CNN.

Insa oricine cauta referiri la acest eveniment important pe site-ul Ministerului de Externe al Chinei va fi dezamagit, deoarece acea intalnire – si toate activitatile lui Qin in calitate de ministru de externe – au fost sterse din arhiva in urma unei schimbari de conducere surprinzatoare care a avut loc marti, cand Qin a fost inlocuit de predecesorul sau, Wang Yi.

Destituirea socanta, aprobata de un organism de top din cadrul legislativului chinez, a urmat dupa saptamani intregi de intrebari si speculatii cu privire la soarta lui Qin, dupa ce acesta a disparut din spatiul public la sfarsitul lunii iunie, fara o explicatie clara.

Cea mai recenta intorsatura a acestei saga – stergerea completa a mandatului de sase luni al lui Qin ca ministru de externe si inlocuirea sa cu Wang, care a ocupat aceasta functie timp de aproximativ un deceniu – nu face decat sa adanceasca misterul.

Locul unde se afla Qin, motivul inlaturarii sale si soarta sa ca membru al Partidului Comunist Chinez, toate raman necunoscute.

Intrebarile fara raspuns cu privire la procesul decizional oficial sunt standard in China, unde sistemul politic era notoriu  opac si a devenit si mai opac sub conducerea liderului chinez Xi Jinping.

In trecut, inalti oficiali chinezi au disparut din peisajul public pentru a aparea luni de zile mai tarziu ca subiecti ai unor anchete disciplinare secrete.

Dar circumstantele care s-au petrecut in ultimele saptamani in jurul lui Qin – considerat un consilier de incredere al lui Xi si unul dintre cei mai cunoscuti oficiali chinezi, ca imagine a politicii sale externe si fost ambasador in SUA – a adus aceste caracteristici ale sistemului politic chinez in lumina reflectoarelor la nivel mondial.

„Lipsa de transparenta este deja o problema binecunoscuta pentru birocratia chineza. Iar deciziile sunt bune pana cand nu sunt. Iar atunci cand nu sunt, de obicei creeaza probleme mult mai mari pentru sistem”, a declarat Yun Sun, director al Programului China la Centrul Stimson, un think tank cu sediul la Washington.

„Inlocuirea rapida nu se reflecta bine asupra lui Xi, cu siguranta. Cel putin, oamenii se vor intreba ce a mers prost si a facut necesara inlocuirea. Dar sugereaza ca trebuie sa fi fost ceva grav pentru ca (Qin) sa fie inlaturat”, a adaugat ea.

Momentul ales pentru acest episod, in conditiile in care China a facut campanie pentru a-si prezenta conducerea ca pe o alternativa atractiva la cea a Occidentului, nu face decat sa sporeasca optica potential daunatoare.

„Indepartarea lui Qin va intari perceptia in strainatate ca Partidul Comunist este un partener diplomatic opac si nesigur… (si) nu va sprijini eforturile internationale ale Beijingului de a prezenta sistemul sau de guvernare ca fiind demn de lauda”, a declarat Neil Thomas, cercetator in domeniul politicii chineze la Asia Society Policy Institute’s Center for China Analysis.

Ce inseamna acest lucru pentru China si pentru Xi

Numirea lui Qin in functia de ministru de externe anul trecut, in fata unor candidati mai experimentati, a fost vazuta ca un semn al increderii profunde acordate de Xi, care a impanzit conducerea Chinei cu aliatii sai apropiati in timp ce si-a consolidat puterea.

„Se crede ca Xi are un cerc interior foarte restrans de oameni pe care ii consulta si, pe deasupra, este prea increzator si ia decizii pe baza propriilor instincte”, a declarat Bonnie Glaser, director general al programului Indo-Pacific al German Marshall Fund.

„Qin este protejatul sau si, prin urmare, acest lucru se va reflecta in mod negativ asupra lui Xi. Totusi, asta nu inseamna ca acest episod va reprezenta o provocare pentru puterea sa”, a spus ea.

Pe masura ce stirile privind schimbarile de conducere au fost transmise de mass-media de stat chineza marti seara, vastul aparat al Chinei de control al discutiilor publice in jurul evenimentelor politice si sociale a intrat in functiune.

Hashtag-urile din retelele sociale referitoare la eliminarea lui Qin au fost cenzurate pe Weibo, aplicatia populara de socializare chineza, inclusiv cel putin unul care a incercat sa evite cenzura prin discutarea deciziei sub un hashtag despre un serial de televiziune care se desfasura in perioada dinastiei Qin din China antica.

Intre timp, hashtag-urile despre numirea lui Wang au ramas in direct pe platforma miercuri dimineata, dar afisau doar postari de la conturi verificate, in mare parte mass-media de stat sau agentii guvernamentale, fara a fi vizibile comentarii generate de utilizatori.

„Este probabil ca mass-media oficiala sa propage ideea ca liderii de la varf sunt intelepti in inlaturarea unui oficial de rang inalt in care se avea incredere si care a fost gasit facand greseli”, a declarat Li Mingjiang, profesor asociat de relatii internationale la Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore.

In functie de ce informatii suplimentare vor aparea despre situatia in care se afla Qin, mass-media chineza „poate oricand sa spuna ca acesta este un exemplu al hotararii Partidului de a lua masuri disciplinare stricte ori de cate ori se constata ca un inalt functionar a gresit”, a adaugat el.

Ramane neclar cand sau daca vor fi publicate informatii suplimentare despre motivele inlaturarii lui Qin, iar acest vid de informatii a fost umplut de zvonuri si speculatii galopante.

Cand a fost intrebat la inceputul acestei luni de ce a lipsit Qin de la o reuniune diplomatica, un purtator de cuvant al ministerului a invocat „motive de sanatate”.

Deocamdata, Qin pare sa isi fi pastrat postul sau administrativ de nivel inalt, de consilier de stat. Dar observatorii politicii chineze de elita spun ca tacerea in jurul motivului pentru care a fost inlocuit si stergerea sa de pe site-ul ministerului indica motive politice, care ar putea deveni clare in lunile urmatoare daca se va anunta oficial o ancheta impotriva sa.

„Nu cred ca un anunt despre ceea ce s-a intamplat va avea loc prea curand. Beijingul va astepta pana cand oamenii aproape ca vor uita despre asta, pentru a evita mai multa atentie”, a declarat Sun la Washington.

„Maini sigure”

Reorganizarea Ministerului de Externe vine intr-un moment deosebit de sensibil in relatiile internationale ale Chinei. Beijingul incearca sa stabilizeze relatiile fracturate cu Statele Unite si sa recastige o Europa care a fost din ce in ce mai suspicioasa fata de legaturile stranse ale Chinei cu Rusia, in timp ce aceasta duce un razboi in Ucraina.

Si in timp ce disparitia misterioasa a lui Qin si inlaturarea acestuia creeaza o optica internationala incomoda, aceasta plaseaza politica externa a Chinei inapoi in mainile unui veteran experimentat care a ocupat acest rol din 2013 pana in 2022.

Intrebat marti, in cadrul unei conferinte de presa, despre Qin si Wang, diplomatul american Anthony Blinken a declarat ca SUA se va angaja cu „oricine ar fi omologii chinezi relevanti” pentru a gestiona relatia dintre SUA si China.

„Il cunosc si eu pe Wang Yi de mai bine de un deceniu. M-am intalnit cu el in repetate randuri in calitatea mea actuala de secretar de stat si inclusiv chiar recent la Jakarta si anticipez ca voi putea lucra bine cu el, asa cum am facut-o in trecut”, a declarat Blinken, precizand ca „ii doreste binele (lui Qin)”.

In ultimii ani, Wang a fost cunoscut pentru pozitia sa combativa, dar a fost vazut si ca un operator fara probleme, trimis in mod regulat sa abordeze cele mai spinoase probleme diplomatice ale Chinei si sa se intalneasca cu aliatii apropiati, inclusiv o calatorie in februarie la Moscova pentru a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin.

Pastrat in functie de Xi in ciuda faptului ca a atins varsta standard de pensionare in timpul unei remanieri cincinale a conducerii de anul trecut, el a fost promovat atunci in rolul de diplomat de top al Chinei, supervizand bratul de afaceri externe al Partidului Comunist de guvernamant (un organism separat si distinct de cel al ministerului de externe al guvernului).

Se pare ca acum va ocupa atat postul respectiv, cat si pe cel vechi – un aranjament care, potrivit lui Thomas de la Asia Society, ar putea fi temporar, permitandu-i totodata lui Wang sa navigheze o perioada de cateva luni in care Xi ar putea vizita SUA in noiembrie pentru un summit economic.

Numirea sa a fost facuta fara a mai fi evaluati si alti potentiali candidati, potrivit lui Victor Shih, director al Centrului China secolului XXI de la Universitatea California San Diego, ceea ce „sugereaza ca liderii de varf au optat pentru o pereche de maini sigure”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

DSU il acuza pe Traian Basescu ca difuzeaza informatii „tendentioase si false”: „Trebuie luata pozitie ferma”

Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU), condus de Raed Arafat, il acuza pe Traian Basescu…

38 de minute ago

Ilie Bolojan se pregateste pentru o noua functie la Bucuresti. S-a stabilit cine ii va lua locul in fruntea CJ Bihor

PNL Bihor a definitivat, joi seara, lista scurta cu candidatii pentru Parlament. Ilie Bolojan ocupa…

34 de minute ago

Victorie pentru Lia Savonea, dosarul lui Ion Iliescu este trimis inapoi la Parchet. O noua tergiversare in Dosarul Revolutiei

ICCJ a decis, vineri, ca Dosarul Revolutiei, in care Ion Iliescu este acuzat de crime…

2 ore ago

Realitatea vazuta de la Kremlin: „Vestul sprijina deschis atacurile teroriste ale Kievului impotriva civililor rusi”

Tarile occidentale au luat masuri pentru a sprijini in mod deschis atacurile teroriste ucrainene impotriva…

45 de minute ago

Putin a decis sa nu mearga in Mexic, tara membra a Curtii Penale Internationale. El fusese invitat la inaugurarea mandatului noului presedinte

Presedintele rus Vladimir Putin nu va ajunge in Mexic pentru investirea presedintelui ales Claudia Sheinbaum,…

52 de minute ago

Nicusor Dan spune ca de cand e primar si-a rupt sase sacouri in cotul drept, „de la atata semnat, probabil”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri, 20 septembrie, la Digi FM, ca de cand…

3 ore ago