China acuza un functionar guvernamental de spionaj pentru CIA. Este al doilea caz de spionaj in favoarea SUA intr-o luna

externe

cia

Autoritatile chineze au acuzat public, luni, un functionar guvernamental de spionaj pentru CIA, cel de-al doilea caz de spionaj de mare importanta mediatizat in aceasta luna, in timp ce Beijingul isi intensifica accentul si retorica pe securitatea nationala, potrivit CNN.

Intr-o declaratie, Ministerul Securitatii Statului anunta ca investigheaza un angajat dintr-un minister neidentificat care ar fi fost recrutat de CIA in timp ce studia in Japonia.

Cetateanul chinez in varsta de 39 de ani, identificat doar dupa numele sau de familie, Hao, a facut cunostinta cu un oficial al ambasadei SUA in Japonia in timp ce solicita o viza pentru SUA, a spus ministerul.

Oficialul american ar fi dezvoltat o relatie stransa cu Hao, tratandu-l cu mese, trimitandu-i cadouri si platindu-l pentru a ajuta la redactarea unei lucrari de cercetare, potrivit declaratiei.

Ministerul a sustinut ca oficialul american l-a prezentat apoi pe Hao unui coleg, care s-a dovedit ulterior a fi ofiter CIA si i-a cerut lui Hao sa se intoarca in China pentru a lucra pentru un „departament central si critic”.

Se presupune ca Hao a fost de acord, a semnat un acord de spionaj cu SUA si a fost instruit, se arata in comunicat.

La intoarcerea in China, Hao a obtinut un loc de munca la un minister si s-ar fi intalnit de mai multe ori cu agenti CIA pentru a „furniza informatii si a colecta fonduri de spionaj”, a sustinut agentia chineza de spionaj. Cazul este in curs de investigare.

Declaratia a venit la doar 10 zile dupa ce acelasi minister a sustinut ca a descoperit un alt cetatean chinez care spiona pentru CIA, un angajat al unui grup industrial militar chinez neidentificat, care ar fi fost recrutat in timp ce studia in Italia.

Declaratiile cu privire la ambele cazuri au fost facute publice de Ministerul Securitatii Statului pe aplicatia Wechat, unde si-a creat primul cont de socializare public la inceputul acestei luni.

In prima sa postarea pe Wechat, ministerul a cerut ca „toti membrii societatii” sa se alature luptei sale impotriva spionajului si a oferit recompense si protectie celor care furnizeaza informatii.

Liderul chinez Xi Jinping a facut din securitatea nationala o prioritate, pentru a contracara ceea ce el vede ca fiind amenintari tot mai mari din partea „fortelor straine”, in special a Statelor Unite, de a submina ascensiunea si stabilitatea politica a Chinei.

SUA si China se spioneaza reciproc de mult timp, dar recenta deteriorare a legaturilor dintre cele mai mari doua economii ale lumii a supraalimentat aceasta rivalitate.

La inceputul lunii august, doi membri ai marinei americane din California au fost arestati pentru ca ar fi furnizat informatii militare sensibile ale SUA ofiterilor de informatii chinezi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: