China anunta primul caz din lume de gripa aviara cu tulpina H10N3 la om. Beijingul sustine ca riscul de raspandire este „extrem de scazut”

externe

China a raportat marti primul caz din lume de gripa aviara cu tulpina H10N3 la om, o patologie care afecteaza de obicei pasarile, insa autoritatile ofera asigurari ca riscul unei epidemii este ”extrem de mic”, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Pacientul, in varsta de 41 de ani, din orasul Zhenjiang (est), a fost spitalizat pe 28 aprilie dupa ce a prezentat febra. O luna mai tarziu, medicii au ajuns la concluzia ca a fost infectat cu gripa aviara, a precizat Ministerul Sanatatii.

”Riscul de raspandire la scara larga (la oameni) este extrem de scazut”, a subliniat institutia intr-un comunicat, precizand ca bolnavul ar putea fi externat in curand.

Autoritatile sanitare din provincia Jiangsu au testat toate persoanele care au intrat in contact cu bolnavul si nu au descoperit nicio persoana infectata cu virusul pana in acest moment. Nu a fost facuta nicio precizare cu privire la circumstantele contaminarii.

Ministerul Sanatatii a indicat ca H10N3 nu avea ”capacitatea de a infecta oamenii” si este oricum ”slab patogen” la pasari, altfel spus, putin susceptibil sa declanseze boala.

Niciun alt caz de H10N3 la om nu a fost raportat altundeva in lume pana in prezent, potrivit unui comunicat ministerial.

Mai multe tulpini ale virusului care declanseaza gripa aviara au fost descoperite la animale in China, dar epidemiile masive in randul oamenilor sunt rare.

Alte doua tulpini de gripa aviara, H5N1 (in perioada 2003-2011), apoi H7N9 (dupa 2013), au declansat contaminari in Asia prin contact direct cu pasari de curte infectate. Dar cazurile de transmitere interumana raman foarte rare.

Varianta H7N9 a infectat 1.668 persoane si a dus la 616 decese din 2013, potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: