externe

„China ar putea lansa o invazie totala asupra Taiwanului pana in 2025” – ministrul Apararii de la Taipei. Cele mai grave tensiuni din ultimii 40 de ani

China va fi capabila sa organizeze o invazie la scara larga a Taiwanului pana in 2025, a declarat ministrul apararii din insula, Chiu Kuo-cheng, descriind tensiunile actuale ca fiind cele mai grave din ultimii 40 de ani.

Intr-o declaratie, miercuri, pentru China Times, Chiu a declarat ca China este capabila si acum, dar va fi complet pregatita sa lanseze o invazie peste trei ani.

„Pana in 2025, China va reduce costurile si riscurile la cel mai scazut nivel. Are capacitatea acum, dar nu va porni un razboi cu usurinta, trebuind sa ia in considerare multe alte lucruri”, a spus el, citat de The Guardian.

Beijingul a trimis aproximativ 150 de avioane de razboi in zona de aparare aeriana a Taiwanului in decurs de patru zile, incepand de vineri, in aceeasi zi in care China a marcat o sarbatoare patriotica importanta.

Beijingul sustine ca Taiwanul este o provincie a Chinei si a promis sa o recucereasca, cu forta daca este necesar, si acuza guvernul democratic de la Taipei ca este separatist. Guvernul de la Taipei sustine ca Taiwanul este deja o natiune suverana si ca nu este nevoie sa isi declare independenta. Marti, presedintele taiwanez Tsai Ing-wen a scris ca Taiwanul nu va fi „aventurist”, ci va face „orice este necesar” pentru a se apara.

Comentariile lui Chiu au fost facute in timp ce legislativul taiwanez a examinat un proiect de lege privind bugetul special pentru aparare in valoare de 240 de miliarde de dolari taiwanezi (8,6 miliarde de dolari). Aproximativ doua treimi vor fi cheltuite pentru arme anti-nava, cum ar fi sistemele de rachete terestre, inclusiv un plan de 148,9 miliarde de dolari taiwanezi pentru producerea in masa de rachete si nave „de inalta performanta”.

El a declarat in fata unei comisii parlamentare ca situatia a fost „cea mai grava” in cei peste 40 de ani de cand s-a alaturat armatei si ca exista riscul unui „foc gresit” in sensibila stramtoare Taiwan.

„Pentru mine, ca militar, urgenta este chiar in fata mea”, a spus el.

Intr-un preambul al propunerii, Ministerul Apararii a remarcat cresterea cheltuielilor militare ale Chinei, in special pentru avioane de lupta avansate si nave de razboi amfibiu, precum si intensificarea activitatii fortelor aeriene si navale chineze in apropierea Taiwanului.

„Amenintarile si provocarile militare sunt chiar mai multe decat inainte”, a spus acesta, adaugand ca orice criza ar putea escalada rapid.

Taiwanul este cu mult depasit de armata chineza si, prin urmare, s-a concentrat pe dezvoltarea unui sistem de aparare asimetric pentru a descuraja sau respinge o invazie terestra. De asemenea, a facut presiuni pentru informatii si sprijin logistic din partea altor natiuni, inclusiv Australia, Japonia si SUA – care vinde Taiwanului arme.

Anterior, miercuri, presedintele american Joe Biden a declarat ca a vorbit cu presedintele chinez Xi Jinping si ca au convenit sa respecte acordul cu Taiwanul.

„Am vorbit cu Xi despre Taiwan. Suntem de acord… vom respecta acordul cu Taiwanul”, a declarat el. „Am spus clar ca nu cred ca ar trebui sa faca altceva decat sa respecte acordul”.

Nu a fost clar la ce acord se referea Biden. Washingtonul are de mult timp o „politica a unei singure Chine”, in cadrul careia recunoaste oficial Beijingul si nu Taipei, intemeiata pe cele trei comunicate comune, pe cele sase asigurari si pe Legea privind relatiile cu Taiwanul, care precizeaza clar ca decizia SUA de a stabili legaturi diplomatice cu Beijingul si nu cu Taiwanul se bazeaza pe asteptarea ca viitorul Taiwanului sa fie determinat prin mijloace pasnice.

Beijingul sustine frecvent ca guvernele sunt obligate sa respecte propriul sau „principiu ‘o singura China'”, care declara Taiwanul ca fiind o provincie a Chinei.

Diferite alte natiuni au propriile lor politici „o singura China”, care stabilesc nivelul de recunoastere pe care guvernele lor il acorda politicii Beijingului. SUA si Australia, de exemplu, recunosc, dar nu recunosc pretentiile Beijingului asupra Taiwanului. In urma cu doua zile, Beijingul s-a referit la politica SUA ca fiind ceva ce a „inventat” unilateral.

In comentariile sale despre Taiwan, Biden a parut, de asemenea, sa se refere la o convorbire telefonica de 90 de minute pe care a avut-o cu Xi la 9 septembrie, primele lor discutii in sapte luni, in care au discutat despre necesitatea de a se asigura ca starea de concurenta dintre cele mai mari doua economii ale lumii nu se transforma in conflict.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu
Tags: china taiwan

Recent Posts

Dragnea confirma blatul Ciolacu-Simion: „Simion va primi de la PSD cate 10, 15 sau 20 de voturi de la fiecare dintre cele 18.000 de sectii de vot din Romania”

Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…

O oră ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

O oră ago

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

O oră ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

60 de minute ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

2 ore ago

Presedintele comisiei electorale din Georgia, improscat cu vopsea neagra de un membru al opozitiei dupa ce a confirmat victoria partidului de guvernamant

Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…

2 ore ago