China are mai multe capacitati de energie eoliana si solara decat restul lumii la un loc
China construieste aproape de doua ori mai multe capacitati de energie eoliana si solara decat orice alta tara la un loc, arata o cercetare publicata joi, relateaza France24.
A doua cea mai mare economie a lumii este cel mai mare emitent de gaze cu efect de sera care determina schimbarile climatice.
China s-a angajat sa reduca emisiile de carbon la un nivel maxim pana in 2030 si la un nivel net zero pana in 2060.
In ultimele luni, China s-a confruntat cu mai multe valuri de fenomene meteorologice extreme despre care oamenii de stiinta spun ca sunt agravate de schimbarile climatice.
China are in prezent o capacitate totala de 339 gigawati (GW) in constructie, inclusiv 159 GW de energie eoliana si 180 GW de energie solara.
Potrivit studiului realizat de Global Energy Monitor, un ONG cu sediul in SUA, aceasta cantitate este „de aproape doua ori mai mare decat in restul lumii la un loc”.
Cifra depaseste cu mult a doua natiune clasata, Statele Unite, care construieste un total de doar 40 GW, se arata in studiu.
Vasta dezvoltare a energiei regenerabile de catre Beijing are si unele dezavantaje.
Reteaua nationala se bazeaza pe centralele pe carbune foarte poluante pentru a face fata cresterilor bruste ale cererii de energie.
De asemenea, are dificultati in a transmite energia regenerabila generata in regiunile indepartate din nord-vest catre centrele economice si demografice din est.
Cu toate acestea, conform studiului, capacitatea eoliana si solara combinata a Chinei va depasi carbunele in acest an.
Expansiunea rapida a surselor regenerabile de energie ridica speranta ca emisiile de carbon ale Beijingului vor atinge nivelul maxim chiar mai devreme decat se preconizeaza.
Intr-o cercetare separata publicata joi, Centrul de Cercetare pentru Energie si Aer Curat (CREA) a constatat ca China nu a emis niciun permis nou pentru proiecte de productie de otel pe baza de carbune in prima jumatate a anului 2024.
CREA a afirmat ca aceasta a fost prima data cand, pe o baza semestriala, nu a existat nicio autorizatie noua de cand China si-a anuntat „obiectivele duble de reducere a emisiilor de carbon” in septembrie 2020 – o evolutie salutata ca un posibil „punct de cotitura” de catre organizatia independenta de cercetare.
„Pe masura ce cererea de otel a Chinei atinge cote maxime, exista un mare potential de a renunta la productia pe baza de carbune, reprezentand o oportunitate semnificativa pentru reducerea emisiilor in urmatorii 10 ani”, se arata in studiul CREA.
Oamenii de stiinta spun ca incalzirea globala face ca fenomenele meteorologice extreme sa fie mai frecvente si mai intense.
China a avut o vara marcata de caldura torida in nord si ploi torentiale in sud.
Saptamana trecuta, agentia sa meteorologica a prognozat ca temperaturile foarte ridicate vor persista in urmatoarele saptamani, sub impactul schimbarilor climatice.