China avertizeaza NATO sa nu provoace in Asia „acelasi haos pe care l-a creat in Europa”
China a acuzat joi NATO ca isi cauta securitatea in detrimentul altora si a cerut aliantei sa nu aduca acelasi „haos” in Asia, ceea ce reflecta hotararea sa de a se opune consolidarii legaturilor dintre membrii NATO si natiuni asiatice precum Japonia, Coreea de Sud si Filipine.
Declaratia unui purtator de cuvant al Ministerului de Externe a fost facuta la o zi dupa ce NATO a catalogat China drept un „facilitator decisiv” al razboiului Rusiei impotriva Ucrainei. „Promovarea de catre NATO a responsabilitatii Chinei in problema Ucrainei este nerezonabila si are motive sinistre”, a declarat purtatorul de cuvant Lin Jian in cadrul unui briefing zilnic. El a sustinut ca China are o pozitie corecta si obiectiva cu privire la problema Ucrainei.
China s-a rupt de Statele Unite si de aliatii sai europeni in ceea ce priveste razboiul din Ucraina, refuzand sa condamne invazia Rusiei sau chiar sa se refere la aceasta ca la un act de agresiune din respect pentru Moscova. Comertul sau cu Rusia a crescut de la invazie, compensand cel putin partial impactul sanctiunilor occidentale.
Intr-o declaratie emisa in cadrul unui summit la Washington, NATO a afirmat ca China a devenit un facilitator al razboiului prin „parteneriatul fara limite” cu Rusia si prin sprijinul sau pe scara larga pentru baza industriala de aparare a Rusiei.
Lin a declarat ca schimburile comerciale ale Chinei cu Rusia sunt legitime si rezonabile si se bazeaza pe normele Organizatiei Mondiale a Comertului.
El a afirmat ca „asa-zisa securitate” a NATO se realizeaza cu pretul securitatii altor tari. China a sustinut afirmatia Rusiei conform careia extinderea NATO reprezinta o amenintare la adresa Rusiei, al carei atac asupra Ucrainei nu a facut decat sa consolideze alianta, ceea ce a determinat Suedia si Finlanda sa devina membri oficiali.
China si-a exprimat ingrijorarea cu privire la relatiile in curs de dezvoltare ale NATO cu tarile din regiunea Indo-Pacific. Australia, Noua Zeelanda, Japonia si Coreea de Sud si-au trimis liderii sau adjunctii la summitul NATO din aceasta saptamana.
„China indeamna NATO sa … inceteze sa se amestece in politica interna a Chinei si sa pateze imaginea Chinei si sa nu creeze haos in regiunea Asia-Pacific dupa ce a creat tulburari in Europa”, a declarat Lin.
Trupele chineze se afla in Belarus in aceasta saptamana pentru exercitii comune in apropierea granitei cu Polonia, un membru NATO. Exercitiile sunt primele cu Belarus, un aliat al Rusiei, cu care impartaseste un sistem de partid unic sub presedintele Alexander Lukasenko, al carui regim a reprimat brutal protestele in masa din 2020 impotriva regimului sau,
Lin a descris antrenamentul comun drept o operatiune militara normala, care nu vizeaza nicio tara anume.
China este un actor-cheie in cadrul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), care include un element militar puternic, implicand Rusia si mai multe natiuni din Asia Centrala, India si, mai recent, Belarus.
Se considera ca acest lucru creeaza un bastion impotriva influentei occidentale in regiune, dar si tensiuni legate de cresterea influentei chineze in ceea ce Rusia considera a fi curtea sa politica formata din fostele parti ale Uniunii Sovietice, printre care se numara si Belarus.
La inceputul acestei luni, Putin si presedintele chinez Xi Jinping au participat la o reuniune a liderilor sau a inaltilor functionari din cele 10 tari OCS in Kazahstan, in cadrul careia Putin si-a reiterat cererea ca Ucraina sa isi retraga trupele din partile tarii ocupate de Rusia. Ucraina a respins ferm aceasta cerere, impreuna cu o propunere de pace chineza care nu mentioneaza deloc returnarea teritoriului ucrainean guvernului de la Kiev.
China si Rusia si-au aliniat strans politicile externe pentru a se opune Occidentului, chiar daca Rusia devine din ce in ce mai dependenta de China in calitate de cumparator de petrol si gaze, care reprezinta cea mai mare parte a comertului sau exterior.