China bombardeaza cu rachete o macheta la scara mare a portavionului SUA Gerald R. Ford. Macheta a fost amplasata in desertul Taklamakan

externe

Macheta Ford

Imagini din satelit au surprins o macheta a portavionului USS Gerald R. Ford pe un poligon de tragere intr-un desert  din China. Obiectul in forma de portavion, la fel ca altele din zona, este probabil acolo pentru a fi folosit ca tinta in cadrul antrenamentelor chineze cu rachete, noteaza Business Insider.

Imaginile din au fost realizate la 1 ianuarie de Planet Labs, fiind capturate in desertul Taklamakan. Tinta  pare sa se potriveasca cu forma, dimensiunea si anumite detalii ale navei USS Gerald R. Ford, potrivit The War Zone.

Imaginile Planet Labs arata si cele patru urme de catapultare a avioanelor marcate pe puntea modelului. Designul estesimilar cu cel al lui Ford, forma are o lungime de peste 1.000 de picioare.

Lucrarile la macheta au inceput in noiembrie 2023, potrivit analizei efectuate de The War Zone asupra imaginilor din satelit din trecut.

Planet Labs a realizat, de asemenea, fotografii ale unor tinte suplimentare, dintre care una este un aparent distrugator american din clasa Arleigh Burke.


Poligonul din Desertul Taklamakan, situat in zona Ruoqiang din Xinjiang, in nord-vestul Chinei, este o zona de antrenament pentru atacuri cu rachete.

In regiunea Indo-Pacific, Marina SUA opereaza in mod regulat portavioane si alte nave de razboi, patruland in mod obisnuit apele si desfasurand frecvent exercitii militare. Aceste activitati provoaca uneori frictiuni cu China.

In eventualitatea unui conflict, este de asteptat ca China sa vizeze portavioanele americane.

In cazul in care China chiar testeaza rachete impotriva portavionului Ford, aceasta s-ar alinia cu obiectivele declarate ale Beijingului de consolidare a capacitatilor fortei de rachete, inclusiv a elementelor sale anti-nava.

In octombrie 2023, Departamentul american al Apararii a publicat Raportul anual privind puterea militara a Chinei, in care analizeaza puterea militara si capacitatea de lupta in crestere a Chinei. Estimarile raportului privind stocurile de rachete chinezesti au aratat cresteri semnificative pe toate planurile fata de anul precedent.

Numarul de rachete balistice cu raza intermediara de actiune, cum ar fi DF-26, a inregistrat un salt uimitor de la 300 de rachete stocate in 2021 la 500 in 2022. Aceste rachete au o raza de actiune estimata la 1.000-3.000 km si, desi sunt numite „Guam Killers”, avand in vedere potentialul lor de a lovi fortele americane de pe insula din Pacific, rolul lor anti-nava a dus la porecla „ucigas de portavioane”.

Un stoc mai mare de DF-26 ar putea ameninta portavioanele americane precum Ford, permitand Chinei sa le tinteasca de la o distanta sigura. China si-a marit, de asemenea, arsenalul de rachete cu raza medie de actiune, dintre care unele au, de asemenea, capacitati anti-nava.

Armata chineza dispune, de asemenea, de o varietate larga de rachete de croaziera anti-nava.

USS Gerald R. Ford, cel mai nou si mai avansat portavion al Marinei Militare, se intoarce acum in SUA dupa prima sa misiune completa. Superportavionul, asa cum este denumit avand in vedere dimensiunile si capacitatile sale, a fost pus in functiune pentru prima data in urma cu mai bine de cinci ani si a fost in pregatire timp de peste un deceniu. Pretul navei de razboi a depasit 13 miliarde de dolari si a fost majorat in mare masura din cauza intarzierilor si a problemelor de integrare tehnologica.

Pana de curand, Ford a operat in apele din apropierea Israelului. Ea a fost mutata acolo in octombrie, ca raspuns la razboiul actual dintre Israel si Hamas.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: