China va ajunge sa detina 43% din locurile de munca industriale din lume pana in 2050 – studiu
China va concentra 43% din locurile de munca din industria prelucratoare la nivel mondial pana in 2050, in ciuda unei tendinte globale de scadere, potrivit unui studiu realizat de Center for Global Development (CGD) din Washington, relateaza Le Figaro.
In mai putin de 30 de ani, China va detine 43% din locurile de munca industriale din lume si va fi una dintre putinele tari care va inregistra o crestere a numarului de locuri de munca in industrie. Dupa pandemia Covid-19, marile economii occidentale au vazut in dependenta de industria chineza un risc pentru lanturile lor de aprovizionare.
Blocajele observate in aprovizionare, care au provocat cresteri de preturi ce au alimentat valul de inflatie care afecteaza inca economia mondiala, au determinat UE si Statele Unite sa puna in aplicare o strategie de „reducere a riscurilor” industriale fata de China. Obiectivul principal al acestei strategii este de a transfera in tarile in cauza sau in tarile considerate mai apropiate din punct de vedere politic o parte din productia realizata in China.
Dar este putin probabil ca aceasta abordare sa se traduca in locuri de munca, potrivit studiului, care indica o scadere continua a ponderii ocuparii industriale in randul populatiei active pentru economiile avansate, de la 11,4% in prezent la 8,3% pana in 2050.
De cealalta parte a spectrului economic, este putin probabil ca tarile cele mai sarace sa inregistreze o crestere semnificativa a ponderii ocuparii fortei de munca in sectorul industrial, care se preconizeaza ca va ramane stabila in urmatorii 30 de ani, la mai putin de 8% din populatia activa.
In realitate, este probabil ca aceste tari sa treaca de la o economie preponderent agricola la o economie de servicii, fara a trece cu adevarat printr-o tranzitie prin dezvoltarea industriei, asa cum s-a intamplat in tarile occidentale sau in China si Japonia.
„Aceasta nu inseamna ca aceste tari nu vor reusi sa iasa din saracie”, a avertizat Ranil Dissanayake, unul dintre autorii studiului, „dar pentru a sti cum sa profite de reasezarea lanturilor de aprovizionare va fi nevoie de alegeri politice corecte si de eforturi concertate”. Studiul s-a bazat pe proiectii din 59 de tari care reprezinta peste 75% din PIB-ul mondial.