externe

China contraataca si acuza grupul G7 de „calomnii” si „defaimare”: „Impiedica pacea internationala, submineaza stabilitatea regionala si franeaza dezvoltarea altor tari”

Beijingul a acuzat natiunile G7 ca au colaborat pentru a „defaima si ataca” China, dupa ce summitul din weekend a emis un comunicat care a avertizat Beijingul cu privire la „activitatile sale de militarizare” in regiunea Asia-Pacific, scrie The Guardian.

Comunicatul G7, emis sambata, a mentionat ca grupul doreste „relatii constructive si stabile” cu Beijingul, in contextul in care Franta a avertizat ca summitul nu ar trebui sa fie vazut ca fiind anti-Beijing. Dar a subliniat principalele preocupari legate de militarizarea din Marile Chinei de Est si de Sud, de intentiile Chinei fata de Taiwan si de problemele legate de drepturile omului in Xinjiang si Tibet.

Liderii grupului Quad – Australia, India, Japonia si SUA – au lansat, de asemenea, o critica subtil voalata Beijingului, facand apel la „pace si stabilitate in domeniul maritim indo-pacific”.

„Ne opunem cu fermitate actiunilor destabilizatoare sau unilaterale care incearca sa schimbe status quo-ul prin forta sau coercitie”, se arata in declaratie, folosind un limbaj diplomatic care pare sa se refere la tacticile economice ale Chinei pentru a obtine influenta asupra tarilor mai sarace si la expansiunea sa militara in Pacific.

In replica, ministerul chinez al afacerilor externe a acuzat G7 ca „impiedica pacea internationala, submineaza stabilitatea regionala si franeaza dezvoltarea altor tari”.

Luni, ministrul adjunct de externe al Chinei, Sun Weidong, l-a convocat pe ambasadorul Japoniei pentru a transmite un protest oficial fata de ceea ce ministerul a numit „agitatia in jurul chestiunilor legate de China” in cadrul summitului. Sun a afirmat ca Japonia a colaborat cu alte tari la summit prin „activitati si declaratii comune … pentru a defaima si ataca China, interferand in mod grosolan in afacerile interne ale Chinei”.

El a declarat ca actiunile Japoniei au fost in detrimentul suveranitatii, securitatii si intereselor de dezvoltare ale Chinei si ca China este „puternic nemultumita si se opune cu fermitate” acestora.

„Japonia ar trebui sa isi corecteze atitudinea fata de China, sa inteleaga autonomia strategica… si sa promoveze cu adevarat dezvoltarea stabila a relatiilor bilaterale cu o atitudine constructiva”, a declarat Sun.

Oficialii japonezi au declarat ca pozitia tarii lor cu privire la China a fost consecventa, in timp ce Hideo Tarumi, ambasadorul japonez in China, a declarat ca G7 va continua sa se refere la problemele de interes comun atat timp cat China nu isi schimba comportamentul.

„China ar trebui mai intai sa ia masuri pozitive pentru a aborda aceste probleme de interes daca China cere sa nu se refere la ele”, i-ar fi spus Tarumi lui Sun.

Duminica, ambasada Chinei in Marea Britanie a ripostat la comentariile premierului britanic Rishi Sunak, care a afirmat ca China reprezinta cea mai mare provocare la adresa securitatii si prosperitatii lumii, dar ca alte economii importante nu ar trebui sa se decupleze de ea. Comunicatul ambasadei a cerut guvernului britanic sa inceteze sa mai calomnieze si sa defaimeze China pentru a evita deteriorarea si mai mult a relatiilor dintre China si Marea Britanie.

„Observatiile relevante ale partii britanice nu fac decat sa repete cuvinte ale altora si constituie calomnii, fara a tine cont de fapte. China condamna cu fermitate acest lucru”, a declarat aceasta.

Liderii G7 au convenit sa stabileasca o initiativa pentru a contracara „coercitia” economica.

„Acest caz ar putea fi un prim test al eforturilor G7 pe acest front”, a declarat Christopher Miller, profesor la Universitatea Tufts.

Reactia Beijingului fata de summit a continuat sa se manifeste in mass-media de stat. Postul oficial de stiri Xinhua a relatat ca G7 „a acoperit multe subiecte, dar, din pacate, s-a incheiat cu un accent pe interferenta in afacerile interne ale altor tari si pe impiedicarea dezvoltarii lor”.

In ciuda furiei de la Beijing, presedintele american Joe Biden a declarat duminica reporterilor ca se asteapta ca in curand sa existe imbunatatiri in relatia dintre SUA si China.

„In ceea ce priveste discutiile cu ei, cred ca veti vedea acest dezghet foarte curand”, a declarat Biden.

Relatiile dintre SUA si China s-au deteriorat in ultimii ani, iar incercarile recente de a le readuce pe calea cea buna au fost deraiate in februarie, cand SUA au doborat un balon spion chinezesc pe care l-au detectat zburand in spatiul aerian american.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

5 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

6 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

5 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

5 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

6 ore ago