In China, femeile au devenit o raritate. Multi barbati chinezi nu isi mai pot gasi neveste. Drept consecinta, traficul de persoane si afacerile cu nunti aranjate infloresc. Victimele sunt, in principal, femeile din Vietnam.
Sapa este un mic orasel in partea muntoasa de nord a Vietnamului, aproape de granita cu China. Aici dispar, in mod constant, tinere femei. In fiecare sat din jurul orasului, mamele, surorile si vecinii spun acelasi lucru: „Fetele au disparut in China”.
Politica chineza a natalitatii si consecintele ei
In China exista un imens deficit de femei. Politica demarata in 1979, asa-numita a „unicului copil”, care spune ca intr-o familie nu se poate naste decat un singur copil, precum si dorinta fiecarei familii de a avea un fiu drept urmas, au condus la avorturi in masa ale femeilor chineze.
Expertii au calculat ca, in 2020, in China vor fi cu 30-40 de milioane mai multi barbati gata de insuratoare, comparativ cu prezent. In octombrie 2015, „legea unicului copil” a fost abrogata oficial iar acum familiile pot avea cate doi copii.
Insa problema va continua sa dainuie ani intregi. Nenumarati barbati chinezi nu isi pot gasi nevasta, mai ales cei care nu au destui bani. Drept rezultat, traficul de carne vie si afacerile cu nunti aranjate infloresc.
Rapite de oameni apropiati
Pana acum, nu exista cifre demne de incredere din Vietnam. „Stim ca au fost rapite multe femei din toate regiunile Vietnamului. Prespunem, insa, ca un numar mare de cazuri nu au fost inregistrate”, spune fondatorul fundatiei pentru copii Blue Dragon, din Hanoi, Michael Brosowski, pentru Deutsche Welle.
Pana acum, fundatia sa a ajutat peste 260 de femei rapite sa se intoarca inapoi in tara lor. In aceste cazuri e vorba de femei care au reusit de-abia peste ani sa dea un semn de viata, prin internet sau prin intermediul telefonului mobil.
Dupa revenirea in Vietnam, mai toate femeile spun aceeasi poveste: ca au fost imbatate si, cand s-au trezit, erau deja in China. „Adevarul este putin diferit”, spune Brosowski. „In principiu, rapitorii nu sunt straini, ci oameni din anturajul apropiat al victimelor”.
„Stim ca majoritatea rapitorilor construiesc relatii de incredere vreme indelungata cu victima. Fetele preiau mare parte din vina asupra lor, pentru a nu recunoaste ca au fost rapite de apropiati. Asta ingreuneaza preventia”, continua barbatul citat.
Iubirea ca momeala
Exista doua scenarii tipice. Rapitorii le promit femeilor slujbe in China. Asta e o propunere serioasa pentru femeile vietnameze care se lupta zilnic pentru supravietuire. In a doua varianta, rapitorii se prezinta ca petitori. Brosowski povesteste depre cazul unei tinere fete din Vietnam care a tinut legatura cu un baiat din China un an intreg apoi acesta a facut cunostinta chiar cu familia fetei. De-abia dupa un an a rapit fata.
O traditie periculoasa
Michael mai spune ca, uneori, si femeile cu ceva stare, bine educate, cad victime ale traficului de carne vie. Saracia si distanta mare dintre regiuni sunt factori favorizanti ai rapirilor. Familiile din raioanele indepartate ale tarii primesc mai greu ajutor si mai greu fac plangeri la politie.
Un ritual vechi in cadrul minoritatilor etnice favorizeaza si el rapirile. Prin traditie, tinerii barbati o „rapesc” pe aleasa inimii lor si o tin trei zile la ei in casa, inainte sa ceara mana oficial parintilor acesteia. Astfel, familiile fetelor reactioneaza destul de tarziu, cand fata nu li se mai intoarce acasa. Brosowski spune ca, deocamdata, nu s-au inregistrat cazuri in care printii sa isi fi vandut fiicele.
Intoarcerea
Chiar si aceste femei care reusesc sa scape nu pot depasi traumele pentru mult timp. In unele cazuri, ele sunt primite cu multa iubire in familie. „Multe femei dintre cele rapite nu au avut permisiunea de
a-si parasi casele din China, pentru vreme indelungata. Dupa ce se intorc in Vietnam, nu stiu ce sa faca cu nou castigata libertate. Ele sufera sihide insomnii si traume psihice. Ele se simt stigmatizate”, spune un psihiatru de la centrul amintit.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…