externe

China foreaza unele dintre cele mai adanci gauri din lume. Puturi de peste 10 km adancime

Inginerii chinezi au inceput, in aceasta saptamana, lucrarile la o gaura de foraj de mare adancime, tara intensificandu-si cautarea de resurse naturale ascunse la zeci de mii de metri sub pamant, potrivit CNN.

Putul va ajunge in cele din urma la 10.520 de metri adancime si va fi forat in bazinul Sichuan din sud-vestul Chinei, potrivit agentiei de stiri de stat Xinhua. Regiunea este o zona importanta pentru productia de gaze, iar inginerii se asteapta sa gaseasca acolo o rezerva de gaze naturale.

Anuntul a venit la doar cateva saptamani dupa ce China a inceput sa foreze un alt put, cu o adancime planificata de 11.100 de metri, situat in bazinul Tarim din regiunea autonoma Xinjiang, din nord-vestul Chinei.

Daca vor fi finalizate, acestea ar fi printre doua dintre cele mai adanci gauri facute de om din lume. Cu toate acestea, ele nu ar fi cele mai adanci.

Acest record este detinut in prezent de gaura de foraj Kola Superdeep din nord-vestul Rusiei, un proiect de foraj stiintific care a durat 20 de ani pentru a fi finalizat si a ajuns la 12.262 de metri, in prezent parasit.

Aceste gauri sunt mai adanci decat Muntele Everest, care are aproximativ 8.800 de metri inaltime.

Oamenii au ajuns pe Luna, dar cand vine vorba de a explora pamantul de sub picioarele noastre, abia am zgariat suprafata planetei noastre.

Forarea adanca le permite oamenilor de stiinta sa invete mai multe despre modul in care s-a format Pamantul, crusta actionand ca o cronologie geologica a formarii lumii.

Dar exista si stimulente comerciale puternice – exploatarea rezervelor de energie potential profitabile ingropate adanc.

Ambele companii implicate in forajele chineze sunt mari conglomerate petroliere detinute de stat.

Cel mai recent proiect din Bazinul Sichuan este operat de PetroChina Southwest Oil and Gasfield Co, o subsidiara a China National Petroleum Corporation, una dintre cele mai mari companii energetice de stat din China, potrivit Xinhua.

Prezentand-o drept o miscare de „mare semnificatie”, agentia de stiri de stat a spus ca efortul vizeaza explorarea resurselor adanc ingropate, in timp ce „promoveaza progresul tehnologiei de baza si a capacitatii echipamentelor ingineriei de petrol si gaze a Chinei”.

„Forajul va dezvalui in continuare secretele evolutiei sub formatiunea Sinian”, se spune, referindu-se la modul in care rocile sunt aranjate in bazinul Sichuan.

Chen Lili, inginer-sef adjunct al PetroChina Southwest Oil, a declarat Xinhua ca se astepta sa depaseasca o serie de provocari in timpul procesului de foraj.

Dezvaluind anterior proiectul Xinjiang, Xinhua l-a numit „telescop”. Configuratia de foraj poate rezista la temperaturi de peste 200 de grade Celsius si forte de 1.700 de ori mai mari decat presiunea atmosferica.

In mai, Sinopec Corp a declarat ca a gasit fluxuri considerabile de petrol si gaze intr-un put din bazinul Tarim, la o adancime de 8.591 de metri, potrivit Reuters.

China, a doua economie mondiala si cel mai mare emitator de dioxid de carbon din lume, are nevoi uriase de energie. Liderul chinez Xi Jinping a declarat viitoarea securitate energetica drept o prioritate.

China a devenit lider mondial in energie regenerabila si este pe cale sa-si dubleze capacitatea de energie eoliana si solara si sa-si atinga obiectivele de energie curata pana in 2030 cu cinci ani mai devreme, potrivit unui raport recent. Dar este si cel mai mare producator din lume de poluare pentru incalzirea planetei si creste productia de carbune.

SUA este al doilea cel mai mare emitator de carbon din lume.

Saptamana aceasta, trimisul american special pentru clima, John Kerry, s-a intalnit cu oficiali chinezi la Beijing si a cerut o actiune mai rapida pentru a face fata crizei climatice.

Kerry nu s-a intalnit si cu presedintele chinez Xi Jinping care, insa, a declarat in cadrul unei conferinte nationale privind protectia mediului ca angajamentul Chinei fata de obiectivele sale de reducere a emisiilor de carbon pana in 2030 si neutralitatea emisiilor de carbon pana in 2060 – este „neclintit”, potrivit agentiei de presa de stat Xinhua.

„Dar calea, metoda, ritmul si intensitatea pentru atingerea acestui obiectiv ar trebui si trebuie sa fie determinate de noi insine si nu vor fi niciodata influentate de altii”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Sondaj catastrofal pentru Ciolacu, 89% dintre romani isi doresc un presedinte „educat”. Educatia, prima calitate la care se uita alegatorii romani

Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…

3 ore ago

Franta si Israelul in conflict dupa ce oficiali francezi au fost arestati pentru scurt timp la Ierusalim

Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…

5 ore ago

Primul mesaj al lui Putin dupa victoria lui Trump: „As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a-l felicita pentru alegerea sa ca presedinte”

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…

2 ore ago

Tratament cu bere pentru pacienti cu delir de la un spital din Elvetia. Cum justifica medicii aceasta metoda atipica

Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…

3 ore ago

Cum l-a ignorat Iohannis pe iliberalul Orban cand a ajuns la Budapesta: „I-a intors spatele”. Recent, Orban a facut declaratii jignitoare la adresa Romaniei

Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…

6 ore ago