China ii lauda pe talibani: „Acum sunt cu ochii limpezi si rationali, nu vor repeta istoria trecutului”. Beijingul se pregateste sa recunoasca noul regim jihadist de la Kabul

externe

Xi Jinping, NATO, bombardament, ambasada, Belgrad, Serbia, vizita

China a anuntat joi ca se afla in discutii cu talibanii si a cerut o „judecata obiectiva” asupra actiunilor acestora dupa ce au preluat puterea in Afganistan. China sustine ca grupul jihadist pare sa fie mai „lucid si mai rational” si spera ca isi va respecta promisiunile, inclusiv in ceea ce priveste protectia drepturilor femeilor.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat ca, desi situatia nu s-a clarificat complet, crede ca „talibanii afgani nu vor repeta istoria trecutului si acum sunt cu ochii limpezi si rationali” in comparatie cu ultima lor guvernare.

„Exista o lipsa de judecata obiectiva in ce priveste actuala situatie si un esec de a intelege cu exactitate opinia publica din Afganistan, in special anumite tari occidentale ar trebui sa traga invataminte din acest lucru”, a mai spus ea.

Liderii talibanilor si purtatorul de cuvant al acestora au spus deschis ca talibanii vor lucra pentru a rezolva problemele cu care se confrunta poporul, pentru a raspunde aspiratiilor acestuia, depunand eforturi pentru a construi un guvern islamic deschis si incluziv, a mai declarat Hua cand a fost intrebata daca China poarta discutii cu talibanii si care sunt conditiile impuse de Beijing pentru recunoasterea guvernului acestora.

„De fapt, am spus ca, pe baza respectarii suveranitatii tarii si a vointei diferitelor factiuni, China a mentinut comunicarea si contactele cu talibanii afgani in ultimele doua zile, dupa ce au avut loc schimbari majore in Afganistan”, a declarat Hua.

Miercuri, China a declarat ca va decide cu privire la recunoasterea diplomatica a talibanilor din Afganistan doar dupa formarea guvernului din tara, care spera sa fie „deschis, incluziv si larg reprezentativ”.

In briefingul sau de presa de joi, Hua a venit cu o evaluare pozitiva a Beijingului cu privire la talibani, fiind o pregatire in vederea recunoasterii guvernului taliban atunci cand acesta va fi format, arata Mint.

„De asemenea, am luat nota de recunoasterea de catre liderii politici rusi si ai altor tari, si de catre mass-media internationala, a comportamentului talibanilor afgani dupa intrarea in Kabul. Ei considera ca este bun, pozitiv si practic”, a spus ea.

Hua a declarat: „Speram ca ei (talibanii) vor da curs intentiilor pozitive de a cauta unitatea cu alte partide politice si grupuri etnice prin dialog si consultare pentru a construi un cadru politic care sa fie larg si incluziv, in conformitate cu realitatile nationale, in conformitate cu realitatile nationale si cu sprijinul populatiei”.

„Speram ca va pune in aplicare o politica nationala si externa moderata si prudenta, va reduce terorismul si actele criminale si va asigura o tranzitie lina, astfel incat oamenii sa poata trai fara razboi si sa construiasca o pace durabila”, a spus ea.

SUA au lasat in urma mai multe probleme, astfel incat pacea si reconstructia nu vor fi usoare, a spus ea.

Referindu-se la informatiile conform carora oamenii si-au exprimat neincrederea in legatura cu promisiunea talibanilor de a se comporta bine, ea a declarat: „trebuie sa ascultam cuvintele si sa urmarim actiunile”. „Daca nu tinem pasul cu vremurile si ramanem la stereotipuri fara sa tinem cont de schimbarea circumstantelor, nu vom putea ajunge la o concluzie conforma cu realitatea”, a spus ea.

China a jucat un rol constructiv in promovarea pacii si a reconcilierii in Afganistan si este binevenita sa contribuie la reconstructia tarii, a declarat pentru mass-media de stat chineze purtatorul de cuvant al talibanilor Suhail Shaheen, informeaza vineri Reuters, citata de Agerpres.

Insurgentii au preluat controlul asupra tarii la sfarsitul saptamanii, ceea ce a determinat mii de civili si aliati militari afgani sa isi doreasca sa paraseasca Afganistanul, de teama unor actiuni represive din partea talibanilor. Multi afgani se tem de revenirea la o interpretare extrem de stricta a legii islamice, impusa de precedentul regim taliban pana in urma cu 20 de ani.

In relatia cu talibanii, o China din ce in ce mai puternica ar putea sa profite de faptul ca, spre deosebire de Rusia si Statele Unite, nu a luptat in Afganistan.

„China este o tara mare, cu o economie si o capacitate uriase – cred ca poate juca un rol foarte mare in reconstructia si reabilitarea Afganistanului”, a declarat Suhail Shaheen pentru postul de televiziune CGTN, intr-un interviu difuzat joi seara.

Citeste si: China intra in Afganistan in locul americanilor. Investitii masive in infrastructura: „Beijingul a oferit deja talibanilor proiecte de infrastructura si energie in valoare de miliarde de dolari”

In cadrul intalnirii pe care ministrul chinez de externe Wang Yi a avut-o, luna trecuta, cu o delegatie talibana in Tianjin, un oras portuar din nordul Chinei, seful diplomatiei chineze a declarat ca spera ca Afganistanul sa adopte o politica islamista moderata.

Citeste si: China intareste relatiile cu talibanii. Numarul 2 taliban s-a intalnit cu ministrul chinez de Externe. Ce urmareste China

China considera extremismul religios drept o forta destabilizatoare, in special cand vine vorba de regiunea sa vestica, Xinjiang, si este ingrijorata de mult timp ca teritoriul controlat de talibani ar putea fi folosit pentru a adaposti forte separatiste.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: