China intra in conflict cu Vietnam si Rusia in Marea Chinei de Sud. Nave chineze s-au apropiat de zone de exploatare a gazelor operate de firme rusesti in zona economica exclusiva a Vietnamului
O nava de cercetare chineza si cinci nave de escorta se aflau vineri in zona economica exclusiva (ZEE) a Vietnamului, in apropiere de zone de exploatare a gazelor operate de firme rusesti in Marea Chinei de Sud, la o zi dupa ce Vietnamul le-a cerut navelor sa plece, informeaza Reuters.
Nava chineza Xiang Yang Hong 10 a inceput sa opereze in ZEE a Vietnamului la 7 mai, reprezentand cea mai semnificativa incursiune din 2019, potrivit lui Ray Powell, care conduce Proiectul Myoushu al Universitatii Stanford privind Marea Chinei de Sud.
El a declarat ca comportamentul Chinei si reactia Vietnamului reprezinta o „escaladare ingrijoratoare”.
China revendica cea mai mare parte a apelor bogate in resurse din Marea Chinei de Sud, inclusiv zone care se afla in ZEE a Vietnamului.
Confruntarea din 2019 a durat mai mult de trei luni si a vizat in mare parte o zona operata atunci de compania petroliera de stat rusa Rosneft (ROSN.MM). La mai putin de doi ani dupa aceea, Rosneft si-a vandut activele din Marea Chinei de Sud firmei rusesti de stat Zarubezhneft, care opereaza unele dintre campurile de gaze in care se desfasoara actuala disputa.
In ultimele saptamani, incepand cu 7 mai, nava de cercetare chineza, uneori flancata de peste alte zece nave, s-a deplasat in mare parte prin zona de gaze 04-03, operata de Vietsovpetr, un joint-venture intre Zarubezhneft si PetroVietnam.
De asemenea, nava traverseaza in mod regulat zonele 132 si 131, pe care Vietnamul le-a concesionat Vietgazprom, un joint-venture intre gigantul rus Gazprom (GAZP.MM) si PetroVietnam. China a lansat oferte concurente pentru acordarea de licente pentru aceste doua zone.
Purtatorul de cuvant al ministerului chinez de externe, Mao Ning, raspunzand la o intrebare despre aceasta situatie, a declarat ca China detine suveranitatea asupra Insulelor Spratly si a apelor adiacente, precum si jurisdictia asupra apelor relevante.
„Navele Chinei desfasoara activitati normale sub jurisdictia Chinei. Este legitim si legal si nu se pune problema intrarii in zonele economice exclusive ale altor tari”, a declarat ea la o conferinta de presa.
Mao a declarat ca China a mentinut comunicarea cu partile relevante cu privire la aceasta problema si ar dori sa lucreze cu acestea pentru a „proteja impreuna pacea si stabilitatea in Marea Chinei de Sud”, adaugand ca China va „proteja cu siguranta drepturile si interesele (sale) legale”.
Joi, cand Vietnamul a emis o declaratie publica rara prin care a cerut plecarea navelor, acestea se aflau in zona 129, operata tot de Vietgazprom, potrivit lui Powell. Declaratia a fost facuta dupa o vizita la Hanoi, luni, a fostului presedinte rus si vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.
Doua nave de pescuit vietnameze urmareau vineri navele chinezesti la o distanta de 200-300 de metri, a declarat Powell, precizand ca navele chinezesti s-au mutat intr-o zona adiacenta celor operate de firmele rusesti.
Conform normelor internationale, navele au voie sa traverseze zonele economice exclusive ale altor tari, dar operatiunile Chinei au fost percepute de mult timp ca fiind ostile de Vietnam si de alte tari cu pretentii in Marea Chinei de Sud, inclusiv Filipine si Malaezia.