China a negat acuzatiile presedintelui ucrainean potrivit carora Beijingul face presiuni asupra altor tari pentru a nu participa la un viitor summit de pace in Ucraina, ministerul de Externe sustinand ca pozitia Beijingului in aceasta privinta ramane „corecta si echitabila”, relateaza CNBC.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski lansase duminica acuzatia in timpul Dialogului Shangri-La din Singapore, sustinand ca Rusia se foloseste de influenta Beijingului in Asia pentru a perturba negocierile de pace din iunie.
Purtatoarea de cuvant a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a negat luni aceste acuzatii, afirmand ca „hegemonismul si politica de putere nu reprezinta stilul diplomatic al Chinei”. „Nu exista niciun fel de presiune din partea Chinei asupra altor tari”, a spus ea, adaugand ca pozitia Beijingului cu privire la discutii este „deschisa si transparenta”.
Discutiile de pace, programate sa aiba loc in Elvetia in perioada 15-16 iunie, se vor concentra pe invazia rusa de peste doi ani in Ucraina, inceputa in februarie 2022.
Potrivit lui Zelenski, summitul va aborda subiecte precum planul de pace al Ucrainei, securitatea nucleara, securitatea alimentara si intoarcerea copiilor ucraineni rapiti din Rusia. Peste o suta de tari si organizatii internationale vor participa, a precizat liderul ucrainean.
China a cerut in repetate randuri incetarea focului si dialogul cu privire la razboiul din Ucraina si a declarat ca va contribui la facilitarea discutiilor de pace.
Rusia nu a fost invitata la summit.
Mao a declarat ca China este in stransa comunicare cu Ucraina si Elvetia si a subliniat ca Beijingul a „acordat o mare importanta” summitului inca de la inceput.
Beijingul este vazut ca un aliat tot mai mare al Moscovei, ambele tari promovand o prietenie „fara limite” din februarie 2022, in timp ce incearca sa contracareze influenta globala a SUA.
Duminica, Zelenski a avertizat ca sprijinul continuu al Chinei pentru Rusia ameninta sa prelungeasca razboiul si ar avea consecinte negative suplimentare pentru lume. Zelenski a precizat ca Ucraina nu a cerut niciodata sprijin militar din partea tarilor asiatice, dar a subliniat ca tara sa are in continuare nevoie de sprijin politic si umanitar.
In timp ce multe tari asiatice au cerut incetarea ostilitatilor din Ucraina, pozitia regiunii fata de razboi ramane mixta, natiuni precum China, India si Pakistan abtinandu-se sa condamne invazia Rusiei.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…