China, nu Europa, este principala prioritate geopolitica a SUA, avertizeaza Macron. El cere ca UE sa isi regandeasca strategiile pentru viitor

externe

macron, franta

Blocul celor 27 de tari trebuie sa isi regandeasca urgent modelele de aparare si economice pentru a nu ramane in urma rivalilor sai, a declarat liderul francez, relateaza Euronews.

Modelul european risca sa fie ucis de rivalitatea dintre SUA si China, iar urmatorul deceniu va fi decisiv pentru supravietuirea sa, a avertizat joi presedintele francez Emmanuel Macron, care a cerut Uniunii Europene sa devina tot mai unita si mai suverana.

Intr-un discurs de 108 minute rostit la Sorbona, unde in urma cu sapte ani liderul francez nou ales la acea vreme a tinut un prim discurs despre viziunea sa asupra Europei, Macron a repetat de numeroase ori ca „regulile jocului s-au schimbat” pe mai multe fronturi, inclusiv in domeniul geopolitic, al economiei si comertului si al culturii.

„Trebuie sa fim lucizi cu privire la faptul ca Europa de astazi este in pericol de moarte. Ea poate muri. Poate muri si acest lucru depinde exclusiv de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie facute acum”, a declarat Macron in fata participantilor, printre care se numara membri ai guvernului sau si ambasadori din alte state membre.

„S-au dus zilele in care Europa isi cumpara energia si ingrasamintele din Rusia, isi externaliza productia in China si isi delega securitatea Statelor Unite ale Americii”, a adaugat el. In ultimii ani s-au facut pasi pozitivi, a remarcat el, dar a avertizat totusi ca „nu facem destul”.

Printre principalele sale preocupari s-au numarat razboiul din Ucraina si implicatiile acestuia pentru apararea si securitatea europeana, precum si capacitatea actorilor industriali si tehnologici europeni de a supravietui in fata a ceea ce a descris ca fiind „subventionarea excesiva” a economiilor lor de catre SUA si China.

„Statele Unite ale Americii au doua prioritati: in primul rand, Statele Unite ale Americii, care sunt legitime, si in al doilea rand, China. Chestiunea europeana nu este o prioritate geopolitica pentru anii si deceniile care vor urma, indiferent de forta aliantei noastre”, a mai spus el.

Numind Rusia drept principala amenintare la adresa UE, Macron a cerut ca lucrarile la o „initiativa europeana de aparare” sa inceapa in cateva luni, mai intai sub forma unui „concept strategic” din care vor fi apoi puse in aplicare „capacitatile relevante”.

Pentru a face acest lucru, a subliniat el, industria europeana de aparare trebuie sa „produca mai repede, mai mult si mai european”. El si-a reiterat pozitia conform careia aceasta accelerare a investitiilor ar putea fi finantata prin cresterea datoriei comune a UE. De asemenea, a reiterat afirmatia sa conform careia ar trebui sa existe o „preferinta europeana” atunci cand vine vorba de achizitionarea de echipamente militare.

Pentru ca actorii industriali europeni sa supravietuiasca concurentei „neloiale” din partea rivalilor americani si chinezi care au beneficiat de vaste programe de subventii, Macron a pledat pentru o „simplificare” a regulilor, sau „dereglementare”.

Pentru liderul francez, obiectivele UE de a deveni neutra din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, de a pastra un model socio-economic bazat pe solidaritate si redistribuire si de a creste suveranitatea in sectoare-cheie si lanturi de aprovizionare sunt cele corecte, dar „nu suntem acolo pentru ca reglementam prea mult, investim prea putin, suntem prea deschisi si nu ne aparam suficient de mult interesele”, a spus el.

Pentru Macron, raspunsul este un „pact de prosperitate” care ar include „valuri de simplificare a regulilor” pe parcursul urmatorului mandat europarlamentar pentru a permite companiilor sa se extinda rapid la nivel european si o politica industriala pentru a stimula asa-numitele sectoare verzi. Europa, a adaugat el, ar trebui, de asemenea, sa urmareasca sa devina lider mondial in cinci sectoare-cheie: inteligenta artificiala, spatiul, biotehnologiile, energiile regenerabile si energia nucleara.

„Nu trebuie sa uitam niciodata ca noi (europenii) nu suntem ca ceilalti”, a spus Macron, citand atasamentul europenilor fata de libertate, democratie, statul de drept si egalitate. Dar aceste valori sunt din ce in ce mai mult amenintate de dezinformare si propaganda.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: