China reduce rata dobanzii de referinta, pe masura ce redresarea economiei se clatina

externe

China, deflatie, preturi scazute, importuri, criza economica, prabusire

Banca centrala a Chinei a redus una dintre dobanzile sale cheie pentru a doua oara in trei luni, in timp ce a doua economie a lumii se lupta sa isi revina dupa pandemie, scrie BBC.

Banca Populara a Chinei (PBOC) a redus dobanda de baza pentru imprumuturi pe un an de la 3,55% la 3,45%.

Redresarea tarii de dupa Covid a fost afectata de o criza imobiliara, de scaderea exporturilor si de cheltuielile slabe ale consumatorilor.

In schimb, alte economii majore au majorat ratele pentru a combate inflatia ridicata.

PBOC a redus ultima data rata la un an – pe care se bazeaza majoritatea imprumuturilor pentru gospodarii si intreprinderi din China – in luna iunie.

Jun Bei Liu de la Tribeca Investment Partners a declarat pentru BBC ca este putin probabil ca aceasta masura sa aiba un impact major, dar indica angajamentul guvernului chinez de a revigora economia.

„Vom avea nevoie de un pachet de stimuli mai mare pentru a stimula increderea si pentru a impulsiona consumul si cresterea economica. Fara acesta, economia risca sa intre in deflatie, dupa care va fi mai greu de relansat, a adaugat ea.

Economistii se asteptau ca banca sa scada rata de baza pentru imprumuturile pe cinci ani, la care sunt ancorate creditele ipotecare din tara. Totusi, aceasta a ramas neschimbata la 4,2%.

„Ar putea fi anuntate mai multe reduceri de rate, impreuna cu cheltuielile guvernamentale, precum si masuri specifice pentru a ajuta piata imobiliara”, a declarat Catherine Yeung, director de investitii la Fidelity International.

In timp ce Beijingul incearca sa restabileasca increderea, oficialii vor fi atenti si la implicatiile pe termen lung ale politicilor, a adaugat ea.

Economia Chinei s-a straduit sa depaseasca mai multe probleme majore in urma pandemiei, care a dus la inchiderea unei mari parti a lumii.

Saptamana trecuta, problemele grave de pe piata sa imobiliara au fost evidentiate atunci cand gigantul imobiliar Evergrande, afectat de criza, a cerut protectia legii falimentului in SUA. Compania, puternic indatorata, lucreaza inca la un acord de mai multe miliarde de dolari cu creditorii.

La inceputul acestei luni, un alt mare dezvoltator imobiliar al tarii, Country Garden, a avertizat ca ar putea inregistra pierderi de pana la 7,6 miliarde de dolari in primele sase luni ale anului.

In aceeasi saptamana, cifrele oficiale au aratat ca China a intrat in deflatie pentru prima data in mai mult de doi ani.

Indicele oficial al preturilor de consum, o masura a inflatiei, a scazut luna trecuta cu 0,3% fata de anul precedent.

Intre timp, cifrele oficiale au aratat ca importurile si exporturile Chinei au scazut brusc in iulie, in conditiile in care cererea globala mai slaba a amenintat perspectivele de redresare a tarii.

De asemenea, Beijingul a incetat sa mai publice cifrele privind somajul in randul tinerilor, care erau considerate de unii ca fiind un indiciu cheie al incetinirii cresterii economice a tarii.

In iunie, rata somajului in China pentru persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani din zonele urbane a atins un nivel record de peste 20%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: