China schimba legea anti-spionaj: „Anumite activitati comerciale comune risca acum sa fie considerate spionaj”

externe

china

O noua versiune a legii anti-spionaj a intrat in vigoare sambata in China, oferind autoritatilor o marja de manevra semnificativ mai mare impotriva a ceea ce ele considera a fi amenintari la adresa securitatii nationale, transmite AFP citata de Agerpres.

Analistii si juristii sunt curiosi in legatura cu efectele acestor schimbari intr-o tara in care legislatia in acest domeniu este relativ vaga si supusa unor interpretari multiple.

Conform noii legi, obtinerea neautorizata de „documente, date, materiale si obiecte legate de securitate si interese nationale” poate echivala cu activitati de spionaj.

China a subliniat faptul ca legi similare exista deja in alta tari si ca are dreptul sa isi „apere securitatea nationala”, asigurandu-se in paralel ca statul de drept va fi respectat.

Noua lege intra in vigoare intr-un context in care companiile straine sunt in expectativa. Perchezitii si interogatorii la inceputul acestui an la sediile din China ale firmei de audit americane Mintz Group si ale companiei de consultanta Bain & Company au indus un pic de panica in aceste sectoare.

Legea contine „o definitie larga a securitatii nationale” si se va aplica tuturor nivelurilor societatii si tuturor sectoarelor, a declarat pentru AFP Jeremy Daum, cercetator la Paul Tsai China Center al Facultatii de drept din cadrul Universitatii americane Yale. Ea va avea mai ales „un efect descurajant asupra cetatenilor chinezi care au contact cu straini si organizatii straine”, a adaugat el.
Companiile se tem de sporirea controalelor.

Aceste schimbari „trezesc ingrijorari legitime cu privire la desfasurarea anumitor activitati comerciale comune, care acum risca sa fie considerate spionaj”, a scris Craig Allen, presedintele Consiliului Economic China-SUA (USCBC). „Discutiile despre secretele comerciale, schimbul de date, studiile de piata, procedurile de angajare si colectarea de informatii comerciale ar putea intra in sfera de aplicare a legii”, mai ales ca nu „specifica (…) ce tipurile de date, documente si materiale au legatura ” cu securitatea nationala.

Guvernele straine nu si-au exprimat public ingrijorarea fata de cetatenii lor, cu exceptia notabila a Statelor Unite, ale caror relatii cu China sunt tensionate. Legea „va largi considerabil domeniul de aplicare a ceea ce (Beijingul) considera a fi activitati de spionaj”, a declarat Vedant Patel, adjunctul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: