externe

China si-a lansat al treilea portavion: „Poate propulsa aeronave in aer cu ajutorul unei catapulte” – Video

China si-a lansat oficial cel de-al treilea portavion vineri, in cadrul unei ceremonii organizate la un santier naval din Shanghai, informeaza Xinhua, citata de Agerpres.

Nava este al doilea portavion construit in intregime de China si este mult mai avansat din punct de vedere tehnologic decat predecesoarele sale. Acesta va fi predat marinei doar dupa mai multe teste pe mare.

Xinhua nu a precizat data preconizata de intrare in functiune a navei. Dar aceasta nu va fi imediata si se asteapta sa aiba loc in urmatorii cativa ani.

Portavionul a fost numit „Fujian”, dupa o provincie chineza, la fel ca si predecesoarele sale „Liaoning” si „Shandong”.

Lansarea are loc pe fondul unor tensiuni intense intre China si SUA cu privire la Taiwan, o insula cu 24 de milioane de locuitori pe care China o considera teritoriul sau istoric, scrie AFP.

Ostila apropierii dintre SUA si Taiwan din ultimii ani, marina chineza a trecut in mai multe randuri cu portavioanele sale prin stramtoarea Taiwan, care separa China continentala de teritoriul insular.

Principala evolutie a acestui al treilea portavion chinezesc in comparatie cu cele doua anterioare este ca va fi mult mai mare si va avea un sistem de catapultare, potrivit Xinhua.

Parctic, acesta va putea propulsa aeronave in aer cu ajutorul unei catapulte. Primele portavioane chinezesti aveau doar o trambulina pentru zbor. Avantajul catapultarii consta in faptul ca aeronava poate transporta o rezerva mai mare de combustibil si arme.

Sistemul de catapultare va fi electromagnetic, precizeaza Xinhua, o tehnica de ultima generatie.

Potrivit Janes, agentia de referinta pentru informatii militare, Statele Unite sunt de departe liderul in ceea ce priveste numarul de portavioane aflate in serviciu in prezent (11), inaintea Chinei (2), Regatului Unit (2), Rusiei (1), Frantei (1), Italiei (1), Indiei (1) si Thailandei (1).

Primul portavion chinez, Liaoning, a fost pus in functiune in 2012. Acesta a fost utilizat in principal ca platforma de antrenament. Cunostintele acumulate au fost apoi folosite pentru a construi Shandong, primul portavion construit de China, pus in functiune la sfarsitul anului 2019, aminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

O romanca de doar 22 de ani a murit in Italia dupa o operatie efectuata de un medic care studiase in Romania si pe care-l alesese de pe Tik-Tok

O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…

9 minute ago

Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza mondiala din 2008, avertizeaza ca politicile protectioniste ale lui Donald Trump vor crea un haos care va lovi intreaga lume

Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…

38 de minute ago

Patru experti militari sau din cadrul NASA au depus marturie in Congres ca armata americana a capturat OZN-uri si a folosit ingineria inversa pentru a reproduce tehnologiile acestora

Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…

53 de minute ago

Contractele angajatilor straini din Iasi, verificate in detaliu de ITM

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…

O oră ago

O fi de la prea multi pumni in cap? Sylvester Stallone ii aduce osanale lui Donald Trump, numindu-l „al doilea George Washington” – VIDEO

Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…

O oră ago

Presedintele Iohannis munceste si in weekend: el va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Germania

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…

O oră ago